Pinned DAB prijem

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • U ovoj temi ce se raspravljati o DAB prijemu, odnosno prijemu digitalnog radija preko zemaljskih odasiljaca. Na podrucju grada Zagreba vec ima nekoliko stalnih DAB signala, dva mux-a su prisutna na mikrolokacijama u samom gradu, a jedan se za sada hvata iskljucivo na Sljemenu.

   DAB prijem- Zagreb (stanje 25.11.2013.)

   12A EuroDAB Italia (RVaticana Ita +, RTL 102.5 +, Radio Italia SMI, Radio Padania, RTL 102.5 Rock, RTL ViaRadio, RTL 102.5 Cool, RTL Groove, RTL Classic, RTL ItalianStyle, RTL Guardia Cost) povišene mikrolokacije na Trnju
   12C Club DAB Italia (Radio Radicale, R 101, Radio Deejay, Radio Capital, M DUE O, Radio 24, * RDS *, Radio Maria, Kc1Test-Jazz 24 USA, Kc2Test-Maxxima, Kc3Test-San Francisco's 70's HITS )- na Sljemenu sjeverno od odasiljaca (odnosno ispod njega) i zapadno od Supekove livade do doma Crvenog križa te kod kapelice Sv. Jakoba

   The post was edited 3 times, last by Viktor ().

  • Dobro je što si otvorio posebnu temu. Premda, DAB je bliži DVB-T-u nego satelitskoj TV pod kojom si otvorio ovu podtemu. (Što misliš, možda još nije kasno da je admini presele pod općenito u okviru digitalne zemaljske TV, ili ako postoji nešto o digital broadcastingu? Nije nužno, ali mi se čini logičnijim.)
   Ima li šanse (znam da nema) da se stariji postovi o DAB-u objavljeni i raštrkani pod 'Popis vidljivih zemaljskih...' kopiraju ovdje? Bilo je jako dobrih, a teško ih je pronaći u mnoštvu drugih postova.
   Još nešto, u popisu treba staviti o kojim se odašiljačima radi.
  • Ne znam, na temi "Popis vidljivih zemaljskih kanala" su se neki zalili sto postovi vezani uz radio-prijem zavrsavaju ondje, a ovdje pod "Opcenito o satelitskoj TV" se nalazi jedini podforum vezan uz radio-prijem.

   I meni ova tema vise spada tamo, ali o tome zadnju rijec imaju moderatori i administratori. Mogu ponovno pronaci i iskopirati neke postove vezane uz DAB prijem tako da se sve nadje na jednom mjestu.

   Tesko je u Zagrebu biti siguran tocno sa kojih odasiljaca se ostvaruje prijem jer se radi o SFN mrezama. Sto bude vise DAB odasiljaca aktivno, to ce se teze moci zakljuciti sa kojega se signal prima, posebno ako se radi o udaljenostima vecim od 300 km i o prijemu nacionalnih DAB mreza.
  • 19.07.2013.

   Danas sam sa DAB prijemnikom bio na Medvednici. Obisao sam podrucje od Hunjke na istoku pa do planinarskog doma Graficar na zapadu. Od Hunjke do sljemenskog odasiljaca povremeno je na nekim DAB kanalima bilo signala ali nedovoljno za detekciju. Na lokaciji kod meteoroloske postaje Puntijarka na kojoj smo ja i kolega b83 uhvatili talijanski DVB-T signal ne prolazi nista od DAB signala (osim signala sa Krvavca koji je stalno prisutan na citavoj zapadnoj strani). Ista je situacija i na Cinovnickoj livadi, Crvenom spustu i oko sljemenskog odasiljaca. Nula bodova. I na parkiralistu prije Tomislavca isto nista. No malo ispod Supekove livade odjednom se javlja stabilan signal DAB Club-a Italia na 12C i to kakav- cak osam kvadratica.

   Bitno je napomenuti da DAB signal sa Krvavca niti jednom nije presao jacinu od osam kvadratica. Signal DAB Cluba-a Italia je stabilan i prisutan na zapadnoj strani sve do Doma Crvenog kriza. Na istim lokacijama nije bilo prisutno niti malo signala EURO DAB-a na 12A. Na 12A nije bilo signala niti na Medvedgradu (juznoj strani) a nije ga bilo ni u Sestinama ali je zato prisutan na mikrolokacijama na Savskom nasipu.

   Evo sto ide u mux-u. Identifikacija MUX-a je: Club DAB Italia. U zagradi je puni naziv identifikacije ukoliko se razlikuje od identifikacije popisa programa.

   * RDS *
   Capital (Radio Capital)
   Deejay (Radio Deejay)
   Kc1Test
   M DUE O
   R 101
   R Maria (Radio Maria)
   Radicale (Radio Radicale)
   Radio 24

   Vjerujem da se na tim lokacijama na Medvednici mogu uhvatiti i neki drugi talijanski DVB-T mux-evi. Problem je sto je pristup automobilom otezan bas na tom podrucju gdje najbolje prolazi talijanski DAB signal.

   Prijem RAI DAB-a u Kamniškoj Bistrici u Sloveniji na kanalu 12D (link vodi na post od herdarka)
   [Rasprava] Popis vidljivih zemaljskih kanala
  • 30.07.2013.

   Ispitao sam DAB prijem na autocesti Zagreb-Split do odvojka za Vodice i prijem DAB signala na otoku Murteru.

   DAB signal sa Krvavca na kanalu 12B je na navedenoj ruti najjaci kod zagrebackog naselja Laniste, zatim ga uglavnom nema sve do 30 km poslije Zagreba u smjeru Karlovca kada se opet javlja ali jako varira pa slusanje u voznji nije moguce. Oko Karlovca opet se pojacava tako da je prijem na dobrim mikrolokacijama u Karlovcu i sa obicnom ugradjenom stap antenom moguc. Poslije tunela Sveti Marko javlja se na kratko na jos samo dva mjesta, zadnji put na mostu iznad rijeke Dobre.

   Talijanski signal se na kanalu 12A prvi put javlja vec na odmoristu Dobra sa jakim intenzitetom ali samo na vrlo uskom podrucju oko samog odmorista. Poslije ga nestaje i nema ga sve do izlaza iz tunela Sveti Rok.

   Poslije izlaza iz tunela prvo se javlja vrlo jak signal Euro DAB-a Italia na kanalu 12A i nista vise od DAB signala nije prisutno. Poslije Maslenickog mosta negdje u razini Zadra povremeno se javlja i signal DAB Club-a Italia na kanalu 12C. Na odredjenim kracim rutama i pri brzoj voznji slusanje Euro DAB mux-a na 12A je moguce bez poteskoca, ali uglavnom su prisutni cesti prekidi i jaka promjena intenziteta signala. Pri brzoj voznji na nekim mikrolokacijama moguce je i skeniranje mux-a Club DAB Italia na kanalu 12C ali slusanje nije moguce zbog cestih prekida signala.

   Na juznoj strani otoka Murtera uz samu obalu 90% vremena na kanalu 12A prisutno je cak 15 kvadratica signala, dakle signal je u doslovnom smislu full!! Tako jak DAB signal nisam uhvatio ni na Sljemenu sa odasiljaca Krvavec (bio je max 7 kvadratica). Samo jedno prijepodne u 5 dana signal je uz samu obalu bio slabiji, ali opet dovoljno dobar- 7 kvadratica. Kada je signal na otvorenom bio 15 kvadratica, besprijekoran prijem je bio moguc u prostoriji bez prozora sa svih strana okruzenoj debelim zidovima. U takvim uvjetima losije su se cule i lokalne radio-postaje, ali je DAB signala bilo dovoljno. Napravio sam u istim otezanim odnosno nepovoljnim uvjetima prijema test usporedivsi prijem radija RTL 102,5 mhz na FM-u. Cuo se na samo jednoj frekvenciji i to za ocjenu 2-3 dok je DAB prijem iste radio-postaje na istoj lokaciji odnosno u istoj prostoriji bio ostvaren sa pet kvadratica. Kada je prijem na otvorenom bio slabiji (7 kvadratica) nije bilo signala u sobi bez prozora, ali je zato u sobi sa prozorom koja gleda na jug prijem bio moguc kao i u jos nekim prostorijama u kuci.

   To jedno prijepodne kada je DAB signal na kanalu 12A uz obalu bio slabiji ispitao sam prijem i na vrhu otoka- Raducu (125 m nadmorske visine). Prijem je na vrhu u isto vrijeme bio full na juznoj strani brda, a osim tog signala na jugozapadnom dijelu brda uhvatio sam i signal DAB Club-a Italia na kanalu 12C sa sedam kvadratica (signal iste snage sam na tom kanalu uhvatio i na Sljemenu). No ono sto je jos zanimljivije, prijem je na dobrim mikrolokacijama koje su otvorene prema jugozapadu moguc bez teskoca i uz samu obalu!! Svaki dan sam provjeravao, i signala je svaki puta bilo i uz obalu ali samo na vrlo povoljnim mikrolokacijama.

   Buduci da su najblizi odasiljaci DAB Club-a Italia od otoka Murtera udaljeni cak 408 km, ovo je trenutno moj rekord sto se tice DAB DX-anja. Smijesna je i nadmorska visina na kojoj je ostvaren prijem tako udaljenog signala.

   Zanimljivo je da na citavom potezu od Zadra do Sibenika nisam uhvatio niti jedan drugi DAB mux osim Euro DAB-a Italia i Club DAB-a Italia na kanalima 12A i 12C (unatoc tome sto sam hvatao jako puno talijanskih radio-postaja na FM-u na skoro svakoj frekvenciji) a sve je to vec uhvaceno u Zagrebu odnosno na Sljemenu.

   U mux-u EURO Dab Italia pojavile su se dvije nove identifikacije: Test i Test 2. Pod „Test“ cuje se glavni program Radija 102,5 ali koji zuri dvije-tri sekunde ispred redovnog programa. Pod Test 2 cuje se samo tisina.

   Na istoj lokaciji ukupno je moguce slusati 22 DAB radio-programa.

   ZAKLJUCAK

   Prijem DAB signala na kanalima 12A i 12C je na lokacijama koje su otvorene prema jugu odnosno prema jugozapadu moguc bez problema i sa obicnim stap antenama na citavom potezu od Zadra do Sibenika. Bitno je da blizu u tim smjerovima nema nekih uzvisenja ili da ne smetaju otoci. Sa druge strane mobilni prijem je zbog cestih prekida signala uglavnom nemoguc odnosno moguc na vrlo kratkim dionicama autoceste ili Jadranske magistrale.
  • 06.08.2013.

   Ispitao sam DAB prijem na juznom dijelu otoka Paga, na području od Senja prema istoku, u Novalji i na najvišem vrhu otoka Paga- Sv. Vidu (348 m).

   U Senju je moguc fiksni prijem EURODAB i CLUB DAB Italia signala na kanalima 12A i 12C. U Novalji je moguc osrednji prijem samo na kanalu 12A.
   Na juznoj strani otoka Paga uz samu obalu prisutan je osrednji ali stabilan prijem samo EuroDAB Italia mux-a na kanalu 12A.

   No zato je na najvisem vrhu otoka Paga- Svetom Vidu (348 m) potpuno drugacija situacija. To je trenutno lokacija na kojoj sam istovremeno ulovio najvise DAB mux-eva i najvise DAB radio-postaja (ukupno 40). Uz standardni mux EURO DAB-a Italia na 12A i DABClub-a Italia na 12C ulovio sam jos dva- DAB RAI mux na kanalu 12D i Trentino DAB1 mux na kanalu 10A. Bilo je nesto malo signala i na kanalu 12B ali nedovoljno za skeniranje. Mislim da se na 12B radi o jos jednom RAI mux-u. Inace signal DAB RAI-a na toj lokaciji ima sest kvadratica, a onaj iz regije Trentino 8.

   Buduci da je kolega herdarko nedavno objavio sastav RAI mux-a na kanalu 12D kojeg je uhvatio u Sloveniji, ja cu napisati sastav mux-a iz regije Trentino sa odasiljaca Terlago/Cima Paganella:

   Gamma (Radio Gamma)
   Tirol (Radio Tirol)
   Dolomiti (Radio Dolomiti)
   RTT (RTT La Radio)
   S-Tirol 1
   Inblu (Trentino Inblu)
   Digi-One (Radio Digi-One)
   Primiero (Radio Primiero)
   NBC (NBC Rete Regione)
   Anaunia (Radio Anaunia)
   Italia60 (R.Italia Anni 60)

   Neke od navedenih radio-postaja poput S-Tirol 1 emitiraju 24 sata program na njemackom jeziku koji je namijenjen manjini koja zivi na sjeveru Italije.

   Lokacija prijema DAB signala
   tzkolan-mandre.com/hr/hrvatsk…v-vid-s9-o2.htm
  • Pa evo da i ja nešto napišem, pošto sam upleten u ovu priču.
   Hvala Viktoru, da je napravio ovaj dobar potez, jer previše je bilo miješanja sa nekim drugim standardima prijema signala.

   Nedavno sam doživio satisfakciju, nakon skoro godinu dana uvjeravanja sa strane tehničara na Krvavcu, da nemam pravo i da su moji prijemnici tako konfigurirani. I na kraju pitanje "A zašto mi to tako smeta?"

   Ali glavni šef sa kojim sam uspio uspostaviti kontakt mi je nedavno napisao
   Spoštovani,
   vidim, da ste se zelo poglobili v tematiko DAB oddajanja. Obstoječa konfiguracija za DAB ima kar nekaj pomanjkljivosti. Našteli ste le nekaj od težav.

   Ipak su mi potvrdili, da postojeća konfiguracija za DAB na Krvavcu ima prilično manjkavosti. A nabrojao sam im tek neke od njih.
   Kao npr. različiti prikaz identifikacije programa na prijemnicima. Banalna stvar ali neka se zna.


   I na mojem adaptreru za kućni kino odnosno HI-FI uređaju je isto...

   Nadam se, da će nabrojane im manjkavosti ispraviti, kada (ako) budu u skorijoj budućnosti postali operater tog očekivanog DAB+ multipleksa.

   Ovdje treba reći još nešto. Zapazio sam na više foruma u regiji, da se je svih ovih godina manipuliralo sa snagom DAB signala sa Krvavca (ERP). Snaga 0,250 kW ERP nikako nije relevantan podatak. Ako bi to bilo točno, onda ja na Istoku ne bi nikada ništa čuo, jer niti ne zrače signal u mojem smjeru.
   Ali i mene su malo slagali, kada sam se prije više od tri godine raspitivao o tome. Tehničar na odašiljaču mi je tada rekao, da je snaga odašiljača 2 kW ERP, tako da sam i ja ovdje malo lagao vas. Ispričavam se. Snaga je sada provjereno 1,4 kW ERP. Ako netko ima nešto protiv, spreman sam se bockati.

   DAB s Krvavca ima ERP 1,4 kW

   Osim toga, potvrdili su mi snage ERP za sve FM programe sa Krvavca, i one su iste, kao što je i napisao @b83 u drugoj temi.

   SLO1 na 91,8 MHz, 100 kW ERP
   Val 202 na 98,9 MHz, 100 kW ERP
   ARS 102,0 MHz, 100 kW ERP
   Radio Ognjišče 104,5 MHz,100 kW ERP
   Radio Ena (1), 88,4 MHz, 2 kW ERP

   Bio sam na Balatonu u Mađarskoj prije više od dvije godine sa prijemnikom PURE bez vanjske antene. Tamo se iz Budimpešte emitira na K11D navodno sa 0,250 kW ERP. Na skoro cijeloj južnoj strani jezera nisam mogao poskenirati navedeni kanal. Isključujem mogućnost, da baš taj dan odašiljač nije radio, kao što se je povremeno događalo i na Krvacu. U čemu je problem?

   Ajde da vidimo kartu pokrivanja DAB signala u Mađarskoj.   Meni se čini, da Mađari imaju svoju kartu pokrivanja napravljenu vrlo precizno, za razliku od slovenskog APEK-a. Da potsjetim, pokrivanje DAB signala sa Krvavca je ovakvo.


   A ja dobijem dobar signal na nekim lokacijama do 15 km udaljenim istočno od Boča.

   A sada ćemo malo suze roniti. Pred neki dan sam, na žalost, dobio očekivanu vijest.
   Oddajnik bomo ugasnili čim poteče dovoljenje.

   Dozvola APEK-a za DAB odašiljanje sa Krvavca je važeća samo još do 12. 11. 2013 i OIZ će odašiljač ugasiti. Nadam se, da je taj čin tek dobra uvertira pred objavom natječaja za DAB+ multipleks u Sloveniji.

   Na RTVSLO-OIZ su mi ljetos početkom proljeća napisali:
   Pričakujemo razpis radijskega multipleksa. Ko bo le ta objavljen, bomo na RTV Slovenija - Oddajniki in zveze zagotovo sodelovali.
   Nedvomno bo šlo za DAB+. Kaj več je pa čista špekulacija?

   Jučer dobih ovo
   Nekaj se bo moralo zgoditi na tem področju. Naš radio je precej zagnan glede DAB+ in zadevo močno potiskajo naprej. Tudi mi nismo nedejavni na tem področju, saj poskušamo pridobiti dovoljenje za postavitev mreže. Kako bo z razpisom in potem s sredstvi za postavitev mreže bomo pa videli drugo leto.

   Nešto bi se moralo dogoditi na tom području . Vrlo su ambiciozni glede DAB+ i ustraju u tome. Ne sjede skrštenih ruku, jer pokušavaju dobiti dozvolu za uspastavu multipleksa (!). Kako će biti sa natječajem i kasnije sa lovom za realizaciju toga, saznati ćemo slijedeće godine.

   Ne znam što bih još više napisao odnosno koje moje postove prebacio iz one teme u ovu. Moram sve svoje postove u onoj temi pregledati. Očekivao sam, da će to ipak učiniti moderatori, kao što sam svojevremeno predlagao. Ali sad vidim, da sam prijedlog nehotice napisao na slovenskom jeziku, pa me vjerovatno nisu razumjeli … osim par ljudi, koji prate moj rad i trud.
  • herdarko wrote:


   Ipak su mi potvrdili, da postojeća konfiguracija za DAB na Krvavcu ima prilično manjkavosti. A nabrojao sam im tek neke od njih.
   Kao npr. različiti prikaz identifikacije programa na prijemnicima. Banalna stvar ali neka se zna.   Ne bih rekao da se radi o manjkavosti vec je ocito namjerno predvidjena mogucnost razlicite identifikacije popisa programa i identifikacije programa koji se slusaju. Manjkavost se mozda odnosi na prijemnike koji ne prikazuju obadvije vrste identifikacije. Svi DAB mux-evi koje sam ucitao (a ima ih ukupno 5) imali su u listi popisa programa skracenu verziju naziva, a kada bih odabrao taj program za slusanje punu verziju naziva: npr. u listi bi pisalo Radio 1, a kada bih odabrao taj program za slusanje pisalo bi Rai Radio 1 itd. DAB mux sa Krvavca razlikuje se po tome sto samo na prvom programu ima razlicitu identifikaciju u listi programa i tijekom slusanja samog programa.

   Prije par mjeseci si najavio da bi do kraja godine mogao biti pusten DAB signal sa odasiljaca Vasvar i Nagykanizsa. Imas li neke dodatne informacije, hoce li se to stvarno i dogoditi?
  • Meni nisu dali takvo objašnjenje. Greška je na predajnoj strani i u njihovim tabelama. A između ostalog, nazivi programa na programskoj listi bi morali biti RA Slovenija 1, RA Slovenija 2, RA Slovenija 3 i RA Slovenija int, koji se prilikom slušanja promijene u SLO1, VAL 202, ARS I RADIO SI.

   Od širenja DAB+ mreže odašiljača u Mađarskoj izgleda neće još tako skoro biti ništa. Na frekvencia.hu još uvijek stoji 1. novembar 2013 i među ostalim odašiljačima se nalaze Vasvar te Nagykanizsa, sa kojih bi se emitiralo na kanalu 12D. Prije par mjeseci nam je @franjo1986 već napisao, da nema interesa kod izdavača programa, tako da nije došlo do uključenja novih odašiljača. Možda će kolega Franjo što novoga izbrskati sa mađarskih foruma.
  • herdarko wrote:


   A sada ćemo malo suze roniti. Pred neki dan sam, na žalost, dobio očekivanu vijest.
   Oddajnik bomo ugasnili čim poteče dovoljenje.

   Dozvola APEK-a za DAB odašiljanje sa Krvavca je važeća samo još do 12. 11. 2013 i OIZ će odašiljač ugasiti. Nadam se, da je taj čin tek dobra uvertira pred objavom natječaja za DAB+ multipleks u Sloveniji.


   DAB odasiljac sa Krvavca jos uvijek nije ugasen. Da li sada radi bez dozvole ?(
  • DAB sa Krvavca radi već 7. dan bez dozvole.

   Jutros sam dobio odgovor od APEK-a.

   Obveščamo vas, da bomo vaše sporočilo vzeli kot pobudo za inšpekcijski nadzor.

   Da li je ovom citatu potreban prijevod? 8o

   Od RTV-ja još uvijek nemam informaciju o tome, što se zapravo događa. Vjerujem, da će mi odgovoriti, kao i do sada, pa ćemo valjda vidjeti u kojem grmu leži zec.