Pinned DAB prijem

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • RIZ-LA wrote:

   @Viktor dali si zadovoljan sa Dual prijemnikom i kakav je u usporedbi osjetljivosti kod DAB prema drugim prijemnicima koje si isprobao ?
   Pitam jer mi je zapeo za oko Dual DAB 55 kao kućni prijemnik ili Dual DAB 18c kao kućni ili prijenosni prijemnik .

   Da dodam još u pitanje dali je tvoj Dual 4c na izlazu za slušalice stereo ili mono , a to pitam jer u specifikaciji za za Dual 18c stoji da je mono :/ ?
   Dual DAB 4c je malo manje osjetljiv prijemnik od najosjetljivijeg kojeg sam imao priliku testirati a to je Philips ali je u gornjoj granici osjetljivosti. Prednost je što je vrlo mali i lagan odnosno praktičan za nošenje na putovanja, baterije dosta dugo drže, TFT ekran vjerno prikazuje boje i prebacivanje kod dinamičkih slideshowova odlično radi (npr. odmah nakon promjene pjesme, promijeni se i sličica koja prikazuje omot albuma pjesme koja se pušta). Moram napomenuti da kod OiV-a trenutno nema dinamičkih slideshowova kao kod Slovenaca i Talijana, već su oni statični.

   Velika prednost ispred tvog Sonyja je što prilikom ručne pretrage imaš traku s prikazom jačine signala a prijemnik prikazuje vrlo niske razine DAB+ signala i još je vrlo osjetljiv na promjene razina signala, tako da je za DX odličan.

   Signal prikazuje trenutno i autmatski prebacuje s slabijeg na jači signal (npr. skeniram samo mux na 11C a on automatski prebaci na 9C).

   Minus je što škripi tipka za prebacivanje programa i nije precizna (loše odrađeno mehaničko rješenje), tako da se zna dogoditi da ti dok tražiš stanice preskoči radio-postaju koju želiš slušati. Bojim se da će se ovaj problem samo povećavati što prijemnik bude stariji pa to možemo smatrati jednim velikim minusom. Vidim da je dizajn ovih ostalih modela isti, pa ako se odlučiš za kupnju nekog od njih, budi spreman na ove probleme.

   Kad budem imao vremena slikat ću izgled prikaza jačine signala i izbornik.
  • RIZ-LA wrote:

   Zvučati će vam nevjerojatno ali moj Sony u automatskoj pretragi zastane na djelu di je blok 9 i nastavi do 11 di dulje zastane i do kraja više ništa , polarizacija horizontalno u vertikalnoj samo prođe i zastane na 11
   Ispada mi kao da nešto dođe sa Sljemena =O
   Snimiti ću video !
   Izgleda da se taj "prijem" pojavljuje kod mene samo kad je bura , kad je bonaca onda ništa .
   Na snimci se vidi kako traka zastane ispod slova " nn " što bi bilo kanal 9c , nakon tog ponovo zastane ispod " ... " kanal 11c , antena je u horizontalnoj , ako je antena vertikalno tad traka zastane samo ispod " ... " 11c


   Ovaj post je poslan sa Motorola Z3 bez korištenja Tapatalk :)

   The post was edited 1 time, last by RIZ-LA ().

  • Upravo provjeravao na trajektnom pristaništu Gaženice - Zadar i tu ništa od zastajanja na 9c .
   Da mi je imati mogućnost direktno spojiti VHF antenu možda bi nešto i izišlo , ovako samo na teleskop antenu traka stane i ode . Isto se tako ponaša kod prijema Slovenije 10d ako nema dovoljno signala traka zastane i ode .
   Ovaj post je poslan sa Motorola Z3 bez korištenja Tapatalk :)
  • Od jučer kada su u rad pustili i Mirkovicu na mojoj lokaciji je signal na kanalu 9C jako loš jer se signali međusobno ometaju. Očito rad odašiljača nije usklađen u SFN mreži. Sada mi je čak signal s Učke bolji. Tri DAB+ prijemnika s različitim chipsetima isto reagiraju, znači ne radi se o defektnom tuneru jednog prijemnika.

   Zbog navedenih smetnji imao sam priliku istražiti kako jak analogni signal utječe na prijem DAB+ signala. Na svojoj lokaciji na 11. kanalu VHF-a primam BHT1 s Vlašića za ocjenu 4-5 s običnom štap antenom kakve se nalaze i na DAB prijemnicima. S jednim kvadratićem hvatam stabilan signal bez prekida zvuka pod normalnim okolnostima (na kanalu 9C). Na kanalu 11C (na kojem je prisutan i jak analogni signal iz Bosne) Učku primam bez smetnji tek s četiri kvadratića signala i to samo ako nađem mikrolokaciju na kojoj se analogna smetnja malo smanji.

   Evo kako to izgleda. Na kanalu 11C s četiri kvadratića nema zvuka, na kanalu 9C s jednim do dva kvadratića prijem signala bez prekida.

  • Dab koristi četvrtinu od 7Mhz analognog kanala pa zato ne smeta puno kad je jedan , ali da se koriste 9a,b,c,d na nekom području kao Zagreb tad bit sigurno smetnja bila veća i analogni TV ne gledljiv .
   Možda su zato namjerno uzeli kanal C kao neki srednji da ne ometaju jedni druge ?(
   Ovaj post je poslan sa Motorola Z3 bez korištenja Tapatalk :)
  • Prijem u Grazu: U samom centru grada nema signala, osim na mikrolokacijama. Na jednoj lokaciji na 5. katu gdje imam svoju DX opremu, čuje se samo na terasi i to s 3-5 kockica. U stanu nema signala. HRT inače odlično i u stanu skoro kao lokalni signal - nema prepreke prema jugu.

   Na drugoj lokaciji u istočnom dijelu Graza na 9. katu 3-4 kockice signala u stanu i to samo na nekim mikrolokacijama. Na balkonu (prema zapadu) 5-7 kockica.

   Na brdu Schlossberg u centru Graza, vrh n/v 475m (100m iznad prosječne visine grada) ovisno o mikrolokaciji 5-9 kockica. Uglavnom, signal je stabilan i jak kad nema prepreke poput stambenih zgrada prema jugu.

   FM s Ivanščice i sa Sljemena u cijelom gradu bez šume i s RDS signalom. Samo u užem centru grada sjeverno od velikih stambenih zgrada, signal je oslabljen. Zato sam dosta razočaran što se DAB toliko teško hvata kod mene.

   Jučer sam bio u gradu Bad Gleichenberg (blizu granice sa Slovenijom) u istočnoj Štajerskoj. U samom Bad Gleichenbergu svira i u vožnji, ali nisam oduševljen jačinom prijema kad uzmemo u obzir da su tamo signali iz sjeverne Hrvatske dosta jaki. Npr. 93.3 Radio Varaždin (Sveti Duh) i 104.0 Radio 105 (Sv. Martin na Muri) s RDS.

   Na državnim cestama B65 Graz-Gleisdorf / B68 Gleisdorf-Feldbach / B66 Feldbach-Bad Gleichenberg čuje se na višim lokacijama ali signal odmah nestaje kad je u zaklonu iza brijega. Uglavnom tamo gdje su prisutne i lokalne stanice iz ČK/VŽ na FM. Rekao bih da se signal čuje samo 10-15% vremena na cijeloj dionici Graz-Bad Gleichenberg. U usporedbi: Ivanščica i Sljeme na FM na ovoj dionici 95% vremena bez šume i ocjenom 5.

   Na povratku sam slušao HR2 na 106.4 MHz.

   Koristim TESCO DR1403B, uglavnom dosta osjetljiv prijemnik za DAB+.
   Lokacija: Graz (Austrija)
   Prijemnici: Sony XDR-F1HD, Sony XDR-S3HD, Sony XDR-S10HDiP, Sangean ATS909W, Degen DE1103, TESCO DR1403B (DAB+) / FM9 yagi antena na 5. katu balkona stambene zgrade u centru grada, usmjerena prema jugoistoku