Pinned Baza podataka FMSCAN/FMLIST

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Baza podataka FMSCAN/FMLIST

   Da se predstavim: Studiram bosanski/hrvatski/srpski jezik u Grazu, često putujem u HR/BIH/SRB. Zanima me prijem daljnjih radijskih i televizijskih signala. Osim toga, ja sam i urednik FMLIST-a, odgovoran za podatke radio stanica u SLO, HR, BIH, SRB, MNE, ALB. Sigurno ste već čuli za naš nekomercijalan, besplatan, nezavisan projekt (fmscan.org i fmlist.org). FMLIST je baza podataka njemačke udruge "UKW/TV-Arbeitskreis" (Udruga za prijem radijskih i televizijskih signala). Nudimo spisak svih radio stanica na svijetu.

   Želimo poboljšati podatke iz zemalja bivše Jugoslavije. Budući da živim u Grazu, očigledno ne hvatam sve signale iz Hrvatske/Bosne/itd. (ali ima ih puno kod mene...)

   Molim Vas, ako ima greške u našoj bazi podataka, pošaljite e-mail na info@dxpg.at ili koristite ovu temu.

   Zanima me i točna lokacija i snaga (ERP) odašiljača.

   Ako vas zanima slike repetitora i odašiljača, možete pogledati na mojoj web-stranici (dxpg.at). Nažalost, samo je na njemačkom. Pritisnite "Kroatien" za Hrvatsku ili "Bosnien-Herzegowina" za BiH (itd.) za slike iz vaše zemlje.

   Hvala vam na suradnji!

   Pozdrav iz Austrije :)
   Lokacija: Graz (Austrija)
   Prijemnici: Sony XDR-F1HD, Sony XDR-S3HD, Sony XDR-S10HDiP, Sangean ATS909W, Degen DE1103, TESCO DR1403B (DAB+) / FM9 yagi antena na 5. katu balkona stambene zgrade u centru grada, usmjerena prema jugoistoku
  • Pozdrav,

   drago mi je da ste se prikljucili ovom forumu, a jos draze sto Vas zanima DX prijem radio i TV postaja. Nazalost, mislim da nas DX entuzijasta na ovim prostorima ima premalo.

   Letimicno sam pregledao bazu FM scan i vidim da nema puno netocnosti. Npr. iz baze se moze brisati Radio Cvrcak na 89,7 koji vise ne emitira program.

   Popis aktivnih frekvencija za podrucje Slovenije mozete pronaci ovdje
   apek.si/ra-in-tv-frekvence

   Popis aktivnih i planiranih odnosno koordiniranih frekvencija za podrucje Hrvatske mozete pronaci ovdje
   hakom.hr/default.aspx?id=192

   Popis aktivnih frekvencija za podrucje BiH mozete pronaci ovdje
   rak.ba/bih/index.php?uid=1282977868

   Popis aktivnih frekvencija za podrucje Srbije mozete pronaci ovdje
   registar.ratel.rs/sr/reg204

   Ovaj dio o kojem Vi vodite brigu cini mi se da je dosta aktualan. Kritiku bih uputio kolegama koji odrzavaju DAB sekciju jer frekvencije za podrucje Italije nisu aktualne i ima puno netocnosti. Npr. signal RAI-a sa Castaldie ide na kanalu 12A a ne 12B (uhvacen je na Sljemenu), sa lokacije Bologna signal ide na kanalu 12A, DAB signal sa Krvavca je ugasen i sl. Bilo bi dobro da se usporede podaci sa sluzbenom stranicom RAI-a koja se svakodnevno azurira (znam jer je redovito provjeravam):
   raiway.it/index.php?lang=IT&cat=140

   Za DX-anje preporucio bih Vam da nabavite mobitel Samsung GT-E 2550.
   gsmarena.com/samsung_e2550_monte_slider-3148.php

   Ima ugradjen nevjerovatno selektivan FM tuner koji je davao bolje rezultate u prijemu od hvaljenog Sangeana kojeg sam imao priliku testirati. Sa tim mobitelom u Zagrebu svakodnevno hvatam talijanske radio-postaje na puno frekvencija, kao i jednu rumunjsku. Sa Sangeanom sam hvatao samo jednu talijansku, i to Subasio na 87,5 kojeg ste i Vi uhvatili na Remetama. Mobitel nije skup, i moze raditi bez SIM kartice a moze i snimati FM prijem pa je idealan za DX-anje. Jedina velika mana mu je da ne ocitava RDS.

   Vasa web stranica je zanimljiva i pratim je duzi niz godina. Zanima me sto je web stranicom DX-asa iz Beca w4wdx? Da li je ona premjestena na neku drugu web adresu ili je nazalost ugasena?
  • Hvala na informaciji. Imam i Sony Ericsson W200 koji isto ima selektivan tuner, čak i RDS, ali najčešće koristim SONY XDR prijamnike (dxpg.at/equipment/geraete.htm).

   Gdje se može uhvatiti taj rumunjski signal u Zagrebu? Sigurno ima još boljih mjesta od Remeta (Bio sam na Remetama samo zbog odašiljača, nakon slikanja sam primjetio da je parkiralište kod groblja odlična lokacija za prijem daljnjih signala :D )

   Web stranica iz Beča nažalost je ugašena. Prema izjavama drugog DX-aša iz Beča, prestao je s našim hobijem.
   Lokacija: Graz (Austrija)
   Prijemnici: Sony XDR-F1HD, Sony XDR-S3HD, Sony XDR-S10HDiP, Sangean ATS909W, Degen DE1103, TESCO DR1403B (DAB+) / FM9 yagi antena na 5. katu balkona stambene zgrade u centru grada, usmjerena prema jugoistoku
  • DXPG wrote:

   Hvala na informaciji. Imam i Sony Ericsson W200 koji isto ima selektivan tuner, čak i RDS, ali najčešće koristim SONY XDR prijamnike (dxpg.at/equipment/geraete.htm).

   Gdje se može uhvatiti taj rumunjski signal u Zagrebu? Sigurno ima još boljih mjesta od Remeta.


   Isprobao sam FM prijem na nekim modelima Sonyja i drugim modelima Samsung mobitela, i definitivno tuner ugradjen u spoemenuti model mobitela se pokazao kao najosjetljiviji i najselektivniji.

   Prijem ostvarujem u vlastitom stanu, na 9. katu zgrade u naselju Trnje. Evo maloprije snimljen prijem radija Romania Actualitati na 102,5 sa lokacije Resica- Semenic uz pomoc mobitela Samsung E 2550.
   Romania_Actualitati.mp3 - 1.8 Mb
   Po meni ovaj mobitel ima veliku prednost pred Sangeanom i ostalim glomaznijim prijemnicima upravo zato sto je puno manji, pa se sa njime moze lakse pogoditi idealna mikrolokacija koja je to bitnija sto je signal udaljeniji. Npr. rumunjski signal hvatam odlicno samo ako mobitel stavim doslovno na pod sobe! Ako ga dignem i usmjerim prema istoku, signal se gubi, stavim ga u najcudniji moguci polozaj i signal je tu. Odem u drugu sobu i opet pronadjem cudnu mikrolokaciju i pojavi se talijanski signal na istoj frekvenciji. Nazalost, uskoro ce na 102,5 krenuti neka radio-postaja sa lokacije Tusti vrh pa ce ovakav DX prijem na 102,5 u Zagrebu biti onemogucen.

   Evo popisa stalnih signala koji se mogu uhvatiti na podrucju grada Zagreba sa mobitelom Samsung SGH-E 2550. Zbog velikog broja radio-postaja koje se hvataju, mozda ima i zastarjelih podataka.
  • registar.ratel.rs/sr/reg204?ac…=&freqDoJedinica=3&ord=-4
   Ovo su predajnici radio-stanica u Srbiji sortirani po frekvenciji (zvanični parametri). Stvarno stanje je drugačije. Neke radio-stanice emituju na drugoj frekvenciji od zvanično dodeljene zbog prevelikih smetnji. Druge radio-stanice imaju dodatne predajnike za koje nemaju dozvolu. Treće radio-stanice emituju sa drugačije lokacije ili većom snagom od dozvoljene. Pa opet imamo i piratske radio-stanice. Ali u mom delu Srbije (Niš/Pirot) takvi slučajevi su veoma retki.
   Inače, evo RATEL-ovog plana raspodele. Ovde su date frekvencije, lokacije i snage svih postojećih i planiranih predajnika u Srbiji, iako se neke frekvencije neće koristiti još duuugo ili nikada (npr. neki planirani repetitori Radija BG po ruralnim predelima koji neće biti skoro izgrađeni, ili neke frekvencije za lokacije na kontroverznoj teritoriji Kosova uz koje stoji "(АП КиМ)", ili neke frekvencije koje su iskoordinisane u Ženevi 1984. koje nikad nisu bile korišćene). ratel.rs/upload/documents/Regu… raspodele_SGRS 30-12.pdf
  • Što se tiče Srbije, to je najveći "problem" u regiji zbog nedostatka točnih podataka i suradnika. Mislim da su podatke iz HRV i BIH u dobrom stanju. Nadam se da ću stići tijekom novogodišnjih praznika posvetiti vrijeme za uređivanje srpskih podataka. :)
   Lokacija: Graz (Austrija)
   Prijemnici: Sony XDR-F1HD, Sony XDR-S3HD, Sony XDR-S10HDiP, Sangean ATS909W, Degen DE1103, TESCO DR1403B (DAB+) / FM9 yagi antena na 5. katu balkona stambene zgrade u centru grada, usmjerena prema jugoistoku
  • Pozdrav kolega DXPG. Baš sam jučer bio u Beču, a i prošao kraj Graza. Do pred Beč se hvata Ivanščica.

   Pratim dugo fmscan stranicu. Što se tiče HR, podaci su dosta ažurni. Što se tiče BIH, bar ovog sjevernog dijela, podaci su neažurirani. Poslat ću ti na mail ono koliko sam upućen i što znam točno gdje i što ide.
  • Također da pozdravim kolegu DXPG, te se nadam da ću iduće godine objaviti malo većo popis primljenih radio stanica. Imam još hobija, a jedan je i penjanje biciklom po raznim vrhovima. Tako sam prošlih godina bio na npr: Nadkrstač (BiH 2112nm), Sveta Gera (Trdinov vrh), Lička Plješevica, Velika gomila itd. Šteta da nisam nosio neki prijemnik, kako bi zabilježio skeniranje. Nadam se da ću nabaviti neki ozbiljniji prijemnik (PL-880?), tako da spojim ta dva hobija. U prilogu par slika vrhova, repetitora:
   img30.imageshack.us/img30/7853/h4aw.jpg
   img835.imageshack.us/img835/5269/7e8t.jpg
   imageshack.us/scaled/thumb/24/z4mk.jpg
  • BoshkoIgich wrote:

   DXPG,
   Odakle dobijaš podatke o koordinisanom usmerenju predajnih antena na FM stanicama?


   Ovako:
   • za lokacije: HAKOM, CRA/RAK, RATEL, APEK
   • trenutno imam oko 7 dopisnika iz SLO, HR, BIH, SRB
   • službeni podatci: ITU GE84 (itu.int/ITU-R/index.asp?catego…errestrial-brific&lang=en) i Bundesnetzagentur (Njemačka agencija za telekomunikaciju) u kojima su navedene sljedeće podatke: frekvencija, lokacija, jačina, koordinate, polarizacija, smjer emitiranja, itd. - Međutim, u zemljama bivše Jugoslavije je samo mali dio frekvencije međunarodno usklađen, znači da nedostaje puno informacija. U Hrvatskoj je sad bolje nego prije 5 godina jer je Hrvatska kao novi član Europske unije morala koordinirati frekvencije s drugim susjednim zemljama. Inače, u Bosni i Hercegovini je teže dobiti točne podatke. Popis CRA-e je pun grešaka i nedostaju važni podatci, npr. jačina, koordinate itd.
   • Veliki dio podataka je vlastito istraživanje na licu mjesta, bio sam kod 70-ak odašiljača u Hrvatskoj, te 15 u BiH, neki 10 u Srbiji... Slike su na mojoj web-stranici, kao što sam prije naveo. Tako sam mogao otkriti polarizaciju, procijeniti visine antena iznad tla, smjer odašiljanja itd. --> Ako agencije nisu u stanju ponuditi točne podatke moramo mi to napraviti :thumbup:
   @Antena357 Hvala !! Javit ću se ako budem imao pitanja. Trenutno radim na bazi podataka BIH, slijedi SRB...
   Lokacija: Graz (Austrija)
   Prijemnici: Sony XDR-F1HD, Sony XDR-S3HD, Sony XDR-S10HDiP, Sangean ATS909W, Degen DE1103, TESCO DR1403B (DAB+) / FM9 yagi antena na 5. katu balkona stambene zgrade u centru grada, usmjerena prema jugoistoku
  • Evo nekih podataka sa RATEL-ovog sajta za Srbiju:
   Radio B 92
   102.7 - Bitovik
   101.6 - Kikinda
   105.6 - Ovčar
   104.6 - Jastrebac
   98.1 - Vranje, Pljačkovica
   91.3 - Crni Vrh, Pirot
   101.7 - Vršac, Breg
   103.4 - Sombor
   105.8 - Gučevo
   92.5 - Torlak, Beograd
   103.2 - Crveni Čot
   106.6 - Kopaonik, Gobelja
   104.8 - Deli Jovan
   102.3 - Rudnik

   Fokus Radio
   93 - Vršac
   106.5 - Vlaina
   107.6 - Bitovik

   Hit FM
   102.5 - Gučevo
   100.2 - Goč
   99.0 - Crni Vrh, Pirot

   I to je za danas to.