DVBT signal

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • boban1982 wrote:

   Pa usvojen je T2
   Da, usvojili su DVB-T2 standard kada ih je direktor RTRS-a napomenuo. E sada bi bilo lijepo da ih neko opet opomene kako je bolji HEVC od H264 standarda, odnosno da im neko opet ukaže da rade pogrešno. Dok oni završe digitalizaciju emisione tehnike, risiveri će sa HEVC podrškom biti bagatela.

   The post was edited 1 time, last by maestro ().

  • Smiješno je i spominjati HEVC kada u 2018-toj godini ne znamo ni godinu a kamo tačan datum kada će se isključiti analogni signal.Za "državu" BiH bio bi uspjeh kada bi analogiju isključila do 17.6.2020,pet godina poslije roka po međunarodnom sporazumu koji je potvrdilo i predsjedništvo i parlament BiH.Svaki novi poništeni tender pomjera rok za najmanje godinu dana.Javni servisi se međusobno tuže oko takse a 20% stanovništva je uopšte ne plaća(Hrvati) a predstavnici tog naroda u skupštini javno govore da je ne plaćaju.Tako da BHT mora tražiti pomoć od države da bi otkupila SP u Rusiji pa kako se nadati nečemu.Hrvati uvode HEVC zato što planiraju da svi kanali sa nacionalnom pokrivenošću idu u HD a HEVC za isti kvalitet slike treba 50% bitrate u odnosu na H. 264

   The post was edited 2 times, last by boban1982 ().

  • @boban1982 Baš zato što se nezna kada će biti završena digitalizacija je najbolje da odmah promijene strategiju na DVB-T2 HEVC. Sada vjerovatno više od 50% televizora u prodaji podržava HEVC. Resiveri sa HEVC podrškom nisu ni sada toliko skupi (cijena im je slična kao u vrijeme kada je Hrvatska prelazila na DVB-T) i svakim danom će biti jeftiniji i jeftiniji. Preko satelita u paketu od Antiksata na Eutelsat 16E idu kanali u HEVC-u, i kod nekih kanala sa HD rezolucijom bitrate je oko 2 mb, a kod SD 500-600 kb. Kod RTRS-a bitrate je oko 1.8 mb (preko satelita) i slika je lošija od ovih kanala što idu u HEVC-u sa 600kb bitrate-a. Hayat i BN idu u HD preko satelita, BHT1 ide i u HD-u, a isto tako i TVSA i RTVUSK.
  • Ja bi bio najsrećniji da sada u cijeloj BiH imamo digitalni signal,T2 HEVC,sa što više HD kanala.Ali ovo je BiH gdje se ne iskoristi i postojeći kapaciteti.Ako već javni servisi ne mogu donijeti cjenovnik mogao bi SM donijeti odluku koja bi omogućila regulatoru da donese cjenovnik za tri regije dok to ne uradi odbor sistema.Zatim popune mux sa 2-3 privatne tv,narede TV K3 da potpuno isključe analogiju na 32 kanalu da bi najmanje još 50 000 stanovnika moglo nesmetano primati digitalni signal.Jer će ovakvo stanje trajati još najmanje 2 godine pa neće valjda test trajati 3--4 godine.
  • Nije bitan broj HD kanala koji bi mogao ići u DVB-T2 mreži, bitno je omogućiti TV kućama da mogu da biraju između SD i HD, odnosno da bude prostora u DVB-T2 mux-u za TV kuće koje bi htjele svoj program da emituju u HD rezoluciji. Ne treba zaboraviti da je ovo što sada imamo testni DVB-T signal, pa za njega neka druga pravila važe. Ne gasi se analogni signal parcijalno, nego po digitalnim regijama koje su već spremne za gašenje. A kao što vidimo ni digitalna regija Kozara nije zato sprema koja ima instalirane neke DVB-T predajnike, a kamoli regije u kojima nema niti jednog DVB-T/T2 predajnika. Kada je u pitanju ometanje analognog i digitalnog signala, možemo primijetiti da su sporne strane našle rešenje koje njima najbolje odgovara.

   The post was edited 1 time, last by maestro ().

  • I u Hrvatskoj je dugo trajala testna faza dvbt signala,punih osam godina.Ali su analogni signal isključili pet godina prije roka.Ovi naši nisu do 2011 ni mogli raspisati tender za digitalizaciju a kada se uzme u obzir uplitanje politike,komplikovana procedura i ne čudi kašnjenje.Javni emiteri koji upravljaju mux A ne mogu ni jedan cjenovnik donijeti pa dok se to ne donese bar za mene digitalizacija je završena.Imam tri kanala javnih servisa plus privatnu TV K3.
  • Jest da nije o temi ali juče Savjet ministara je donio odluku koja omogućava dodjelu licenci telekom operaterima za 4g mrežu.Prve licence će biti izdate do kraja ljeta a 4g će biti pušten u većim gradovima,kao i digitalni tv signal što je pušten u tri najveća grada.
   klix.ba/vijesti/bih/otvoren-pu…ih-komunikacija/170523136

   The post was edited 2 times, last by boban1982 ().

  • faktor.ba/vijest/proces-digita…ajnog-iznosa-novca-295358
   O digitalizaciji sa jednog portala bliskom vladajućoj bošnjačkoj stranci.Iz ovih predloga jasno je zašto digitalizacija tapka u mjestu jer RTRS neće sigurno pristati na ove uslove.Ali jasno je da osim instaliranja opreme i uspostavljanje mrežnog operatera je jedan od glavnih preduslova da se završi digitalizacija.
   Što se tiče tendera ili je uložena žalba na odluku o poništenju ili je raspisan novi bez objave.Neki predlažu direktni sporazum npr. sa OiV ali to je malo vjerovatno.Jeste da je hitnost javne nabavke pošto je već tri godine probijen rok po međunarodnom sporazumu ali za nabavke od 10 mil. KM nije predviđen direktan sporazum.
  • Moj predlog:

   - da Vijeće ministara i Parlamentarna skupština hitno odobri direktni sporazum sa OiV za nastavak digitalizacije.
   Radi se o nabavci u kojoj čitavo društvo ima ogroman interes, dakle to nije nabavka službenog automobila.
   Na kraju krajeva to je i međunarodna obaveza BiH.
   - ako već nema interesa da se formira zajednička korporacija onda neka predajnici budu u vlasništvu javnih emitera
   ali da se još jednom potvrdi ovlaštenje RAK-u da kazni svakog javnog emitera koji opstruiše da se u mux A ubaci svaka
   televizija kojoj RAK da dozvolu za emitovanje, naravno uz naknadu. Za ove stvari neka RAK kažnjava kao i za emitovanje
   neprimjerenog programskog sadržaja.
  • Agencija za javne nabavke treba odobriti da neka javna nabavka može ići sa direktnim sporazumom.Zakonom je predviđeno kada može.Hitnost i za nabavke manjeg obima.Prvi uslov ispunjava ali drugi ne.U zemlji kao što je BiH direktni sporazum kod velikih nabavki još bi više povećala korupciju.
   A i cjenovnik bi,uz odluku SM,mogao donijeti RAK dok javni emiteri ne usvoje isti.I onda da regulator prosleđuje naknadu javnim servisima.
  • Rjesenje je vrlo jednostavno i o njemu sam pisao prije pet-sest godina. Potrebno je da:

   1) Drzava da u zakup na 10-15 godina frekvencijske resurse nekom mreznom operateru odnosno provideru za MUX B i C koji na natjecaju ponudi najbolju cijenu.
   2) Da RAK propise krajnji rok gasenja analognih odasiljaca (on se treba podudarati s rokom do kada mrezni operater mora osigurati pokrivenost na drzavnoj razini vecu od 90% npr. godinu dana od dobivanja koncesije).
   3) Da RAK propiše koje programe je mrežni operater dužan emitirati FTA (npr. javne servise i programe koji imaju vazecu dozvolu za analogno zemaljsko emitiranje).
   4) Da RAK propiše parametre cjenika za emitiranje u DVB-T2 muxu koji bi s obzirom na troškove bili isplativi i komercijalnim televizijama i mrežnom operateru.
   5) Da RAK propiše kako preostale slobodne resurse operater može koristiti za pružanje PayTV usluga ili da ih na tržištu može ponuditi televizijama koje ispunjavaju zakonske uvjete (registrirane su u skladu s zakonima države BiH) sukladno javno objavljenom cjeniku.

   U BiH jos uvijek puno ljudi hvata programe zemaljskom antenom pa je pokretanje Pay TV DVB-T2 muxa jos uvijek isplativo i sigurno bi za frekvencijske resurse bilo zainteresiranih kandidata.

   Potrebno je naglasiti kako na svakoj dominantnoj koti postoji više odašiljačkih stubova i nisu svi u vlasništvu javnih servisa već su neki u vlasništvu privatnih radio i TV stanica a neki u vlasništvu GSM providera pa bi mrežni operater mogao sklopiti ugovor o zakupu s vlasnikom koji ponudi najbolje tržišne uvjete.

   A što se tice pametnjakovica iz javnih servisa, oni bi morali postovati odluku o gasenju analognih odasiljaca nakon sto MUX-evi B i C dostignu pokrivenost od preko 90%. Ako se u medjuvremenu sami ne dogovore i ne pokrenu MUX A, i oni bi morali placati operateru MUX-a B i C za distribuciju svojih programa kao i sve ostale komercijalne TV prema javno objavljenom cjeniku.

   Ovo je jedino rjesenje koje ce omoguciti brzu digitalizaciju BiH jer se samo na taj nacin moze izbjeci politicko prepucavanje kao i konstantno rusenje tendera vezanih uz javnu nabavu.

   A osim toga, ako drzava BiH ne bude ulagala u izgradnju DVB-T2 mreze, moze od dijela iznosa planiranog za tu namjenu subvencionirati emitiranje javnih servisa te ce opet na kraju biti u plusu zato sto ce:

   a) prikupljati naknadu za koristenje radiofrekvencijskog spektra od mreznog operatera koji ce vlastitim sredstvima izgraditi mrezu odasiljaca i
   b) napokon moci dati u koncesiju mobilnim operaterima dodatni radiofrekvencijski prostor koji ce se osloboditi prelaskom na DVB-T2.
  • Predrag Kovač,direktor RAK-a,danas se hvalio "uspjesima" u prethodne dvije godine otkad je na toj funkciji.Što se tiče digitalizacije naveo je da je problem što nema operatera koji bi upravljao mux A i B Rezultati su veoma loši.Nisu u potpunosti uspjeli otkloniti smetnje puštanjem digitalnog signala,za mux C doneta je samo odluka o izdavanju dozvole ali nije ništa učinjeno u sprovođenju iste.Za neiskorišteni kapacitet mux A regulator bez cjenovnika ne može ni izdati dozvole za digitalno emitovanje drugim komercijalnim tv u tri regije gde se vrši testno emitovanje.

   The post was edited 3 times, last by boban1982 ().