Signal za Total TV

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Signal za Total TV

   Pozdrav svima,
   nov sam na forumu i izvinjavam se unapred ako nesto ne radim kako trebam.
   Pre nekoliko dana sam postao korisnik Total TV usluge. Zivim u zapadnoj Evropi, mesto Osnabrueck (Latitude: 52.2799, Longitude: 8.0472°).
   Oprema je od Total TV: inverto tanjir mislim da je 90 cm, tripplefeed monoblok, risiver COSHIP HD DVB-S2,...
   Drzac je postavljen na jugoistocnoj strani kuce, na otprilike 4m, tako da je vidljivost potrebnih satelita dobra i ne smeta mu nista, jer prva kuca u tom pravcu je tek na 20m...
   Lnb je postavljen tako da je ona plastika za drzac oko Hotbirda i Eutelsata (vidi attachment), tako da je Eutelsat skoro na sredini antene (malo u stranu od ruke lnb ali najblize je on ruci). Na anteni sam izabrao oko 30 na onoj skali iza jer sam na dishpointer sajtu video da je elevacija 30 stepeni. Nadam se da je to to, mada sam nasao u inverto knjizici koja je dosla uz antenu da je elevacija oko -6 ali ja ne znam sta to znaci.
   Antena je postavljena i okrenuta ka satelitu ili je bar priblizno okrenuta ka Eutelsat-u. Tj ruka je ka njemu. Kada probam da podesim signal na risiveru (lnb podesavanja treba da su ok) nna transponederu C7 nemam nikakav signal dok na transponderu D5, B2H... imam 55% jacinu i 100% kvalitet signala. Na vecini transpondera nemam uopste signal, samo na nekoliko imam ovakav.
   E sad koliko kapiram blizu sam ali ipak ne gadjam dobro signal jer nemam signal na svim transponderima.
   Moje pitanje je vezano sta treba da radim: da pomeram antenu gore dole (elevacija) ili treba da pomeram levo desno ka astri ili ka hotbirdu (azimut)?
   Nadam se da sam dobro objasnio i da mozete da mi pomognete bar malo, jer je ovde uzas da neko dodje to da uradi.

   LNB podesavanja:
   LNB 1: DiSEqc A, Eutelsat 16, Univerzalni
   LNB 2: DiSEqc B, Hotbird, Univerzalni
   LNB 3: DiSEqc C, Astra, Univerzalni
  • Čim nemaš maksimalan signal (maksimalno moguć na određenenoj lokaciji sa antenom i LNB-om koju imaš) znači da atena nije u fokusu. Ako ti je npr maksimum 79%, a ti imaš 55% zmači da antena nije idealno podešena. E sad, ti nemožeš znati jel ona previše gore-dolje-lijevo-desno. Jednostavno moraš ju uhvatiti i pomaknut malo desno pa vidit ječl signal ide prema gore, ako pada ili nestane znači da trebaš lijevo, ako ne pomaže probaš gore-dolje. kad pomaknom gore-dolje-lijevo-desno uhvatiš max signal tanjur stegni i to isto napravi i sa LNB-om. zarotiraj ga u smjeru kazaljke na satu, pa obrnuto od smjera kazaljke na satu, pa onda pomakni naprijed-nazad sve dok ne dobiješ max signal.
  • Ne znam kako da izracunam maksimalan signal za ovaj kraj sa ovom antenom ali verovatno jacina ne moze da predje 60-70 ovako severno sa ovom antenom i sa monoblokom.
   U redu, hvala puno na odgovoru, moracu da se penjem i da probam navedeno. Mada ce biti tesko iz ovog polozaja da vrtim lnb ali moracu da se snadjem ;)
   Hvala jos jednom.
  • Nemožeš ti znati koliki je maksimum na tvojoj lokaciji jer maksimum ne ovisi samo o promjeru tanjura nego i o kvaliteti antene, koliko je izgrebana, jel baš savršeno oblikovana, o vremenskm prilikama, itd itd... Važnoi je samo da pomicanjem tanjura pa onda LNB-a dobiješ maksimum koji možeš dobiti i onda vidiš da li ti sve radi. Ako sve radi to je to. :)

   I dobro ti je kolega preporučio, bolje stavi single LNB dok to podesiš umjesto tog monobloka.
  • Hvala svima na odgovorima.
   Trenutno nemam single LNB tako da cu probati jos jednom da namestim sa ovim, pa ako ne uspem kupicu single lnb.
   Hteo sam jos nesto da vas pitam. Da li ima veze da li ovaj drzac za triplefeed monoblok postavljen na 16/13 ili 19/16?
   Poslao mi je prijatelj sliku njegove antene i kod njega je ova plastika na 19/16 a kod mene 16/13. Isto kod njega je lnb zarotiran minimalno suprotno od sata kad se gleda od zadnje strane antene i plastika za drzac je bliza belom/prednjem delu a kod mene sivom/zadnjem delu.
  • Ono što je bitno je da srednji lnb bude usmjeren na poziciju 16E. To je najlakše postići na način kako sam opisao sa jednim lnb-om. Nakon što se antena usmjeri sa jednim lnb-om i kad si siguran da je to pozicija Eutelsat na kojoj je Total TV antenu zategneš na nosaču. Poslije toga zamjeniš single lnb sa triplemonoblock pazeći pritom da je srednji od ta tri na istom mjestu na kojem je bio ovaj single lnb.
   Naglašavam da je jako bitno znati na kojem si satelitu pronašao signal kad namještaš antenu.Meni se u početku dešavalo da pronađem neki signal na određenoj frekvenciji a da mi se ne poklapa da su pronađeni kanali oni koji bi trebali biti prema tablici kanala na LyngSat-u. Pronašao sam neki signal na nekom drugom satelitu na kojem se poklapa i frekvencija i S/R.
   Velika pomoć može ti biti i program dishPointer kad se malo upoznaš s njim sve će biti lakše.
  • Prekomplikovana je montaža iz predhodnog posta. Triple lnb postavljen u svoj plastični držač je dovoljno za montažu bez stavljanja singla predhodno.
   Single može u tu 60mm plastiku ali 22mm uskovratni i samo kada nemamo monobloka niti užeg plast. držača za single ili za njega Mogu stati 2 multiconnect inverta single dok se event treći i 4.mogu nadodavati bočno.
   Definitivno ni ne mora lnb za 16° biti središnji od tripla, što je važno zbog event. potreba za event prijemom sa 23e ili 9/10e. najvažnije kada nema posebne potrebe za FTA kanalima sa susednih satellita a anteni za montažu 19,16,13 za malo smeta neka prepreka ili zid.
   Standardno je:
   lnb 1 Eutelsat 16 - dis A
   lnb2 Hot Bird - dis.B
   lnb 3 Astra1 - dis.C
   Korektno je još:
   lnb 1 Eutelsat 16 - dis C
   lnb2 Hot Bird dis.- A
   lnb 3 Eutelsat 9 dis.- B
   ili
   lnb 1 Eutelsat 16 - dis B
   lnb2 Astra 3 - dis.C
   lnb 3 Astra1 - dis.A

   Svakako sa montiranim triplom i jednakom dis. postavkom pronaći na instrumentu (ili ako ga nemamo nekom drugom risiveru) signal sa recimo Astre1 . Biti siguran kada se dobije signal da je to Astra1.
   Doterati dovoljno na Astri da bi se prebacivanjem i na Eutel.16 dobio neki signal te onda dofokusirati antenu na optimalni. Voditi računa o tp-ima jer recimo iste ili slične freq. će dati signal i sa drugih satelita.
   Nekii SD tp-i za Eutelsat 16 ( i TotalTV) su radeći do prvih dana aprila 2016.
  • Pogledao sam na fotoprintu gdje se nalazis i tvoja antena je dovoljna za sve transpondere koje trebas.
   Nema potrebe da mjenjas triple lnb.
   Podaci koje nadjes na internetu za tvoju poziciju su orjentacioni, radi lakseg pronalazenja satelita.
   Kao sto je kolega astp napisao, prvo pronadjes 19°, a nakon toga treba na 16° da uradis fino podesavanje koje ce biti konacno.
   Zakretanje lnba se radi na kraju, ali vrlo malo da se izvuce maksimalan signal i da se izbjegnu smetnje od suprotne polarizacije.
   Polozaj antene treba biti milimetarski podesen.
   Sa instrumentima koje imam, meni netreba vise od 5 min da podesim sve tri satelita.
  • Konjic wrote:

   Sa instrumentima koje imam, meni netreba vise od 5 min da podesim sve tri satelita.

   Siguran sam da je tako . Sa kompletnim stezanjem i opušteno na već postavljenom nosaču. Koliko tako traje baterija. ^^
   Od 04.04 za 16e sa SD-instrumentima (ili SD-risiverima) će se signal morati tražiti na alternativnim netotalovim SD tp-ima.

   p.s.
   testirao sam neke nove instrumente (ispadaju mi dva 6908) , ali ostajem na satlinku (podrška, navika) .
   Neki novi tražim a kao 6912 sa kojima sam prezadovoljan , a sa spektrom uz mogućnost edita satelita i tp-a bez promena diseqc konfig. (npr. Eutelsat16 kao satelit i pod dis.A i ponovo ali pod dis.B itd za druge satelite)
  • Svi kanali rade ali kad hocu da provjerim jacinu signala pokazuje mi nulu i moram da ugasim dekoder na dugme.Kad upalim opet dekoder,svi kanali rade ali pri ponovnoj provjeri signala opet nula jacina signala i opet blokira dekoder.Cudno ?( Dekoder je D DVB-S2.Ne mogu ni da dodam fta kanale.Da provjerio sa 2 razlicita lnb na dvije antene.Ranije sam normalno vidio jacinu signala.Zna li ko u cemu je kvaka?
   Amater-Member since Mar 8th 2005
  • dragan300 wrote:

   @miran_on kako si resio problem?
   Meni je sve super radilo ali sam morao da premestim atenu i kada sam sve opet namestio nema signala.
   Da bi izkljucio mogucnost da je do polozajaca atene i glave probao sam reciever kod komsije (gde inace sve radi sa istim reciverom) ali i tamo nisam imao signal na moj reciver (Total TV DVB-S2)

   pa stavi drugi receiver i provjeri da li ima signala...

   ako nije do signala onda uđi u Menu - podešavanja - podešavanja sistema - unesi PIN - podešavanje signala
   Images
   • WP_20170523_10_22_51_Rich.jpg

    234.77 kB, 1,183×887, viewed 2,525 times