Malo objasnjenja oko postavljanja satelitske opreme.

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Malo objasnjenja oko postavljanja satelitske opreme.

   Postovani forumasi javljam se u ovoj sekciji za pocetnike jer mi zaista treba par pojasnjenja od pocetka do kraja povezivanja satelitske opreme (koju nameravam da kupim ali se plasim da ne kupim pogresnu)!!!!

   Nisam se susretao sa satelitom ranije tako da bi mi trebali odgovori bukvalno od A do S.
   Ono sto meni treba da opremu spojim sa progdvb proramom jer me zanima gledanje fidova razlicitih sportskih dogadjaja. U principu ne treba mi njihovo dekodiranje samo bih hteo da okrenem (7e 10e 24,5w itd itd) frekvenciju simbol rate i vertikalu i da pustim kanal. Pricam o FTA fidovima posto citam da su ovi kodirani zabranjena tema...
   Podesavanje programa i dodavanje Lnb-a i satelita oko toga se nesto kao razumem i mislim da bih mogao sam da nastelujem :)
   E SAD MOJA PITANJA SU
   - Zelim kupiti satelitski tanjir oko 120 cm precnika i stapni motor za njega.
   Da li je dovoljan samo pozicioner za motor i recimo ss2 kartica kako bih sve to spojio sa kompjuterom? Treba li da se doda i risiver ili ne mora?
   Da li mi neko moze pomoci oko plug inova za prog dvb?

   Voleo bih da neko sa ovog foruma ko se bavi time mi pomogne ovde ili nekim drugim nacinom komunikacije jer bih voleo da valjano kupim i namestim opremu :) Hvala unapred
  • U startu zaboravi na ss2, ili je samo greška u kucanju, a mislio si na SS HD2 ili S2 kartice. Te kartice mogu da rade sa štapnim motorima i ne treba ti dodatni risiver, samo je potreban Diseqc pozicioner koji postaviš između kartice i motora i sve se odrađuje kroz koaksijalni kabel. Ne trebaju ti plugini, a najbolji softver za DVB kartice je DVBViewer.
  • Mislio sam na da mogu da prodjem sa ss2 ali ocigledno ne mogu.... Mozes li mi napisati po jedan model sshd2 i s2 kartice da bacim pogled i vidim cene i gde mogu da ih nadjem? A mogu li u tom Dvbvieveru da imam opciju scan transponder odnosno opciju da ukucavam ono sto zelim da gledam kad okrenem satelit preko pozicionera? I jel imam opciju u programu da ukucam kljuc za kodirane kanale? Hvala na gornjem odgovoru mnogo nedoumica si mi otklonio ali bih voleo ako mozes da me istrpis do kraja sa glupim pitanjima:) Hvala
  • Ovako... ako ti je prevashodno želja da gledaš sportske feedove, onda imaš 2 mogućnosti:
   1. Da ti neko drugi pronađe gde koji feed emituje. U tom slučaju ćeš morati da pratiš specijalizovane sajtove i forume gde se objavljuju takve informacije, i vrebaš hoće li se pojaviti ono šta ti treba. Za takvo nešto može bilo koja DVB-S2 kartica.
   2. Da lično juriš i pronalaziš feedove. E, to se radi blindscanom, odn. skeniranjem satelita u potrazi za TP na kojem emituje feed. To podrazumeva što brži BS (blindscan) jer će da ti prođe meč dok ti pregledaš samo 1 satelit. Za takvo nešto nabavi DVB-S2 kartice koje to brzo odrađuju.
   Od softvera ti za feedove ne treba komfor tipa DVBViewer ili nešto slično jer nije baš najbolje za tu namenu (govorim o feedovima).
   Zašto, pitaš se? Pa zato jer nećeš praviti liste omiljenih feedova, pa ih sortirati po žanrovima (npr. fudbal, tenis, basket, Premier Liga, Bundesliga, itd.)
   I dalje se pitaš, zašto? Pa zato jer su to feedovi, a to znači da oni emituju samo tada na nekom satelitu, i verovatno ne skoro sa istim parametrima, na istom TP i/ili satelitu.
   Dovoljan ti je i besplatan CrazyScan softver ili odličan EBSPro - ali taj se plaća. Sa njima može sve šta ti padne na pamet sa feedovima, pa i da gledaš kodirane.
   Oni lockuju TP na kome ide feed i onda iz njih pokreneš neku app za gledanje, npr. VLC Player, ili MPC-HC, itd. i gledaš, a ako želi da sve to gledaš i na TV, spojiš izlaz grafičke kartice (npr. HDMI, DVI, itd.) i eto feeda na TV.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • dvlajkovic opcija 1 je upravo ono sto mene zanima. Ne treba mi blind scan imam te nazovi specijalizovane sajtove i to je to :) Ono sto mi mozes reci koja je najjeftinija/najpogodnija kartica za tu vrstu gledanja? Jasno mi je sve za fidove. Samo sto mislim da progdvb odradjuje sve tj. daje ti opciju da ukucas parametre i kljuc i ne moras paliti ni jedan player da bi pustio feed. Sumnjam i da kad ide preko plejera kasni slika malo? (ispravi me ako gresim).

   Zato sam pitao za progdvb ali ispraticu i ove opcije....
  • Pa uzmi bilo koju onda koja je DVB-S2 i teraj. Nema tu neke posebne razlike, eventualno u daljincu i sl. gadgetima.
   Ja ti napisao šta i kako s programima, a ti vidi šta ćeš da instaliraš.
   Ne kasni slika odn. vidoje na programima o kojima sam pisao ako te to brine zbog stanovitih jel'te upotrebnih namera s feedovima ^^
   Što se ključeva tiče, možeš da dekodiraš i sa VLC Playerom bez ikakvih pluginova, a vplug je teška artiljerija.
   TBS6902 je pristoja kartica, a ima i blindscan ako ti zatreba, i prema onome što si ovde naveo bi trebala da pokrije tvoje potrebe.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB