DVB-S2 kartice - iskustva

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • DVB-S2 kartice - iskustva

   Pošto se oskudno piše o upotrebi DVB-S2 kartica, evo nekih ličnih iskustava u radu s njima.
   Nije mi namera da se pravim kako sam otkrio "toplu vodu", nego da iznesem svoje utiske koji će možda nekome da koriste ili donesu neke nove ideje o dragom nam sat-hobiju.

   Koristim TBS modele kartica sa osetljivim tunerima po svim pitanjima, tako da bez problema napravim lock na TP sa jako niskim/visokim SR, ili sa malom jačinom signala.

   Uz upotrebu EBS Pro softvera bilo šta se gleda na 1 click u playeru po vlastitom izboru (koristim VLC player kao osnovni i MPC-HC kao dodatni za UHD).
   Alternativa je CrazyScan, mada nema baš neko napredno konfigurisanje za playere.
   Ako se želi gledati feed kodiran u BISS, dovoljan je ključ i VLC player koji ga dekodira i prikaže, bio on SD, HD ili h264 4:2:2 (ne treba nikakav emulator ni stokuracačuva!)
   Ako se želi gledati nešto putem ključeva kodirano u nekom drugom sistemu, potreban je vplug i npr. tsreader (za powervu je dovoljan malecki emu koji onda otvara sve, bilo u CSA ili DEC, a uz upotrebu odgovarajućeg softvera može da se iz logova izvuče i emm za autoroll, pa nema zime kod promene ključa).
   Ako se želi gledati nešto putem šeringa, potreban je HADU plugin i npr. tsreader.
   Ako se želi to sve da dovede u neki red sa stalnom i preglednom listom kanala, potreban je neki program za tu namenu, npr. DVB Viewer + TransEdit.
   Ako se želi gledati bilo koji UHD kanal, dovoljno je lockovati signal na TP i stream kreće putem mreže, pa ga treba samo preuzeti na UHD TV, ili može da se gleda na PC monitoru putem npr. mpc-hc playera - dakle, ne trebaju bilo kakvi dodatni tuneri, boxovi i sl. kutijice.
   Za offline "pecanje" tuđeg sat-interneta potreban je SkyGrabber, SkyNet i sl. softver i radi bez problema.
   Prolaze i T2-MI kanali uz upotrebu odgovarajućeg decapsulating softvera, a isto tako i IP streamovi svega i svačega (radio i tv).

   Inače, streamovani kanali se mogu gledati na bilo čemu što može da ih preuzme i pusti.. npr. smart-phone sa instaliranim VXG Playerom pušta softverski čak i HD h264 4:2:2 feedove ako je telefon baziran na "jačem" chipu, dok sve HD 4:2:0 pušta hardverski bez trzanja (tu sada mogu da se izvode raznorazne kombinacije: npr. da se pomenuti VXG Player ili neki sličan instalira na tabletu sa HDMI izlazom i tako spoji sa LCD TV koji nema LAN ulaz te gleda na velikom ekranu).
   Potpuno nevezano i samo orijentacije radi, uopšte nije reč o enormnim investicijama: pomenuti smart-phone je Xiaomi po ceni od 117 EUR, a tablet je Onda 8" dual boot android + orig. win 10 sa HDMI izlazom i košta $75 USD, oba kupljena paypal-om u Kini.

   Ako nekoga zanima, firma TBS objavljuje apdejte svojih drivera za win i linux, kao i aplikacija za neke specifične mogućnosti kartica (juče sam slučajno našao i još neobjavljenu verziju novog drivera za TBS6903).
   Ali ono što me oduševilo jeste to da nema apsolutno nikakvih učitavanja i podizanja sistema (ako tu ne računamo boot windowsa prilikom prvog paljenja računara).. Dakle, upališ PC, podignu se Windoze i cepaš.. Pokreneš npr. EBS Pro i na 1 click uradiš blindscan satelita za minut-dva, te se baciš na feedove.. ne jebendišeš se sa bilo kakvom Enigmom2, E2 pluginovima, E2 skinovima, E2 piconima, E2 listama i sl. zanimacijama, već gledaš TV!
   Nema čekanja (na milost i nemilost raznih službenih i neslužbenih razvojnih timova) hoće li se nekome dignuti ćuna da namesti da nešto konačno radi kako valja ili neće!
   Ako se desi da kartica odbija saradnju - dovoljno je da npr. u EBS Pro u Control meniju (nalazi se na dnu, desno) klikneš na opciju Stop Device i ponovo zadaš komandu koju si hteo, i kartica opet sluša. Nema brale nikakvog reboota risivera (ne daj Bože celog računara!) ili čupanja kablova iz struje posle ubacivanja lista kanala

   A na feedovima nema šta nema: sport, politika, spektakli, nesreće, inaguracije, festivali, opere, izbori za miss sveta, mokre majice i Malog Mokrog Luga, operativni zahvati na ljudima i životinjama, koncerti, izveštaji reportera s licinog mesta, balet, sletanje aviona tamo nekog precednika nečega na aerodrom, Evrosong u punoj raskoši, lansiranje novih satelita uživo, dodele oskara, grammya, bafte, itd. i to sve u SD i full HD. Boli te uvo jel h264 10-bit LE 4:2:0 ili 4:2:2, sve ide bez i najmanjeg problema, a kvalitet slike i tona (a/v) su fenomenalni! Plus što na sporckim događajima možeš da prebaciš sa audio kanala gde melju dosadni komentatori na audio gde se čuje samo zvuk s terena + publika kako urla na tribinama = ludilo!

   Namerno ne pišem ništa o komercijalnim SAT-TV kanalima, jer se oni bez ikakvih problema primaju i gledaju na legalan i nelegalan način.
   Strast je u feedovima: nikada ne znaš šta će i gde novi dan ili noć da donesu, pa onda jurnjava za ključem ako su kodirani (najbolje timski!) i onda -nirvana! Full HD, besprekoran a/v kvalitet, sa uključenim svim glupostima koje su kamere uhvatile pre nego što ih TV kuće sa pravom prenosa iseku u režiji da ne bi videli gledaoci pored malih ekrana 55" tv prijemnika :D
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Gledam po temama, pa 'vako sanjiv (nedeljno prepodne) odlučih da nastavim s pričom ovde..

   Novu stabilnu verziju VLC playera uvek možete da skinete sa tog linka.
   Implementirana je podrška za svašta nešto lepo i korisno, a za detalje pogledajte vođe > link.
   Napominjem da je (konačno!) podržan HEVC hardware decoding na Windows OS upotrebom DxVA2 i D3D11, što će verujem da obraduje vlasnike grafičkih kartica koje koštaju kao i polovan automobil.
   Dalje, oni koji gledaju feedove (a i oni koji ih prave) umeće da cene 4:4:4 i 4:2:2 chroma samplings sa VDPAU hardware acceleration -pod uslovom da ste investirali u gore navedeni automobil :)
   Kažu da je poboljšana i podrška za VAAPI kod prikaza 10bits HEVC direct-renderinga.

   Gledanje HEVC u VLC preko Hardware acceleration namešta se ovako:
   Pokrenite VLC pa pritisnite "CTRL+P" na tastaturi.
   Video TAB > namestite Output: Automatic
   Input/Codecs TAB > namestite Hardware-accelerated decoding: Automatic
   Isprobao sam i direktan izbor ponuđenih kodeka, ali iz nekog razloga to prešalta na softversko dekodiranje (dakle CPU, umesto GPU), a to nam nije cilj.

   Pošto je sa poslednjom verzijom VLC playera sheban streaming iz EBSPRO preko UDP protokola u VLC, potrebno je da u EBSPRO namestite sledeće kako biste koristili VLC za gledanje iz EBSPRO:
   File > Options > Integration - Player 1 (ili gde već jeste kod vas) i samo promenite UDP u TCP u pull-down meniju, pa kliknite na OK (vidi sliku ispod).   Kod MPC-HC playera, hardware acceleration za HEVC i ostale codece kao i deinterlace se postiže ovako:
   Pokrenite MPC-HC i pritisnite slovo "o" na tastaturi.
   Kliknite na "Video decoder" dugme, pa namestite opcije ovako (vidi sliku ispod) i na kraju kliknite na OK.   Nemate MPC-HC player? Evo ga ovde za download: link.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Odmah sam isprobao ima li razlike u opterećenju CPU-a kod gledanja u EBSPro/VLC kombinaciji u usporedbi sa SmartDVB. Nema.
   Images
   • CPU.jpg

    111.31 kB, 666×593, viewed 81 times
   • SeeVii-Al-Oula.jpg

    268.03 kB, 1,680×1,010, viewed 72 times
   • SeeVii-Al-Oula2.jpg

    451.53 kB, 1,920×1,040, viewed 96 times
   • MBCSports.jpg

    498.93 kB, 1,920×1,040, viewed 103 times
   Prodelin 1344/1345 - 340 cm
   Orbitron SX-10 - 310 cm (u kutiji)
   Prodelin 1252/1253 - 240 cm
   Laminas OFC-1200 - 120cm
   Torodial T90 -90cm
   Dreambox DM920 UltraHD, TechnoMate 7102HD-T2, TBS6925, Chaparral M140 + ostala muzejska zbirka
  • Potrebno je čitati s razumevanjem..
   Dakle, CPU ti je urnebesno opterećen jer tvoja grafička kartica ne podržava hardversko dekodiranje, odn HEVC H265, HDR i sl. stvari, pa sve to odrađuje isključivo CPU softverskim dekodiranjem.
   Zato sam i naveo u tekstu gore:

   dvlajkovic wrote:

   Napominjem da je (konačno!) podržan HEVC hardware decoding na Windows OS upotrebom DxVA2 i D3D11, što će verujem da obraduje vlasnike grafičkih kartica koje koštaju kao i polovan automobil.
   Dalje, oni koji gledaju feedove (a i oni koji ih prave) umeće da cene 4:4:4 i 4:2:2 chroma samplings sa VDPAU hardware acceleration -pod uslovom da ste investirali u gore navedeni automobi
   Sa nekom takvom grapičkom moreš da gledaš i po 5-6 UHD streamova odjednom, a da CPU bidne opterećen 5-6% po core.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Pa ja jesam tutan što se kompjutera tiče ali .. ne sramim se zbog toga, hebi ga, nismo svi za sve. TV gledam još odkad komputera bilo nije, ali svejedno pokušavam čitati "kineski", to mi je otprilike isto ko PCs.

   A kako znati koja grafička podržava HW i koja ne?! Mogu li sa mojom svejedno pokušati?!
   Prodelin 1344/1345 - 340 cm
   Orbitron SX-10 - 310 cm (u kutiji)
   Prodelin 1252/1253 - 240 cm
   Laminas OFC-1200 - 120cm
   Torodial T90 -90cm
   Dreambox DM920 UltraHD, TechnoMate 7102HD-T2, TBS6925, Chaparral M140 + ostala muzejska zbirka
  • Ferdo wrote:

   AMD Radeon R7 200 Series
   Izvrsno.
   Vidiš kako napredujemo.
   To šta si naveo je "familija" tvoje kartice.
   A koji tačno model imaš?
   Pogledaj u Windows > Control Panel > Device Manager > Display adapter - klikni na znak ► ispred, pa napiši šta tamo piše.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • dvlajkovic wrote:

   Ferdo wrote:

   AMD Radeon R7 200 Series
   Izvrsno.Vidiš kako napredujemo.
   To šta si naveo je "familija" tvoje kartice.
   A koji tačno model imaš?
   Pogledaj u Windows > Control Panel > Device Manager > Display adapter - klikni na znak ► ispred, pa napiši šta tamo piše.
   To je sve što piše.
   Images
   • Windows.jpg

    70.86 kB, 756×431, viewed 104 times
   Prodelin 1344/1345 - 340 cm
   Orbitron SX-10 - 310 cm (u kutiji)
   Prodelin 1252/1253 - 240 cm
   Laminas OFC-1200 - 120cm
   Torodial T90 -90cm
   Dreambox DM920 UltraHD, TechnoMate 7102HD-T2, TBS6925, Chaparral M140 + ostala muzejska zbirka
  • Aj, nema veze..
   Sudeći po "odokativnom" pregledu šta razni modeli iz te serije mogu da odrade, čini se da mogu da pokrenu poneke igrice u 4K, ali nisam našao da se hvale da mogu hardverski da dekodiraju vidoje u HEVC H265.
   Tako da.. nemere kod tebe.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Ne kapiram baš taj skrinšot, odn. šta si hteo da kažeš, ali evo na sledećem TP upravo ide 16APSK koji meže da se gleda
   4.0W - 11655 H - SR 6544 - FEC 2/3 - DVB-S2/16APSK - 4:2:2
   Na 4W često ide mađarski sport, naročito hokej, na 8W često ide feed za švajcarske kanale (talk-show i sl.), na 24.5W često idu francuski feedovi s terena za njihove nacionalne kanale, i sve je u 16APSK.
   Neko pravilo je da ako je EBSPro u koloni Coding Mode označio TP kao CCM, onda najčešće bi trebalo da je TV kanal. Ako piše ACM, onda je najčešće data.
   Images
   • 4.0W - 11655 H - SR 6544 - FEC 23 - DVB-S216APSK.jpg

    101.5 kB, 1,920×1,080, viewed 55 times
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Ma jok, ima ih svakakvih.. a neki se mogu i gledati.. ihh, koliko sam puta nailazio na data koji vrte hardcore njavu u trenutku kad sam proveravao :D
   Pa onda ima i onih koji su IP OTT ili IP Radio.. pa onih koji su T2-MI.. pa onih koji su MIS T2-MI.. a ima i onih koji su Sat ISP, pa lepo ide offline download sadržaja..
   A da ne zaboravim: tvoja kartica podržava i Eumetsat vremenske prognoze sa specijalizovanih meteo-satelita, stalni feed ide na 10E.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB