Preporuka za prijenosni DAB/FM radio

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Preporuka za prijenosni DAB/FM radio

   Gledam potrošiti do cca 100€. U užem izboru su mi za sada:
   Sangean DPR-69+
   Sangean DPR-65
   Sony XDR-P1DBP

   naravno bitna mi je osjetljivost kod DAB i FM prijema. Sony mi se čini kao najbolji izbor zbog ugrađene punive baterije, ali ima
   jedan detalj koji me odbija, a to je kada su utaknute slušalice prijem ide preko slušalica kao antene bez teleskopske, pa je odmah
   lošiji prijem. Nisam uspio naći dali je i kod Sangeana takav slučaj. Sangean DPR-69 je nešto veći od ostalo dvoje, ali to nije problem...
   Pa ukoliko ima još neka preporuka...
  • Mara (M) wrote:

   Gledam potrošiti do cca 100€. U užem izboru su mi za sada:
   Sangean DPR-69+
   Sangean DPR-65
   Sony XDR-P1DBP

   naravno bitna mi je osjetljivost kod DAB i FM prijema.
   U tom cjenovnom rangu imas vec male, lagane prijenosne radio-prijemnike s TFT ekranom koji imaju mogucnost prikaza slideshowa.

   To je zanimljiva mogucnost. Osim sto ti se prikazuju slike omota od pjesme koja je trenutno pustena, uz neke radio-postaje se prikazuju i druge slikovne informacije, prometne informacije i sl. Npr. Talijani tijekom vijesti znaju pustati i slike koje opisuju trenutnu vijest.

   Npr. model Pure Elan E3 ima TFT ekran

   ebay.com/itm/NEW-SEALED-Pure-E…7fcf36:g:jfgAAOSwEUVZYQL1

   Ja sam imao priliku testirati prijemnik Dual DAB4 C. Sto se tice FM-a nije dobar. RDS prikazuje trenutno ali niti je dovoljno selektivan, niti dovoljno osjetljiv.

   Sto se tice DAB-a u usporedbi s Philipsom tuner je malo manje osjetljiv, ali prikazuje nize razine signala od Philipsa i traka koja prikazuje signal je puno osjetljivija na variranje signala sto je dobro za DX jer je lakse odrediti mikrolokacije signala.

   Boje na ekranu su savrsene, manji je i laksi od Philipsa, prakticniji je za drzanje i prenosenje i ima nesto duzu stap antenu od Philipsa. Nazalost nema konektor za spajanje vanjske antene.

   Evo jedan kratki prikaz

  • Kod FM sam jako zadovoljan prijemom kojeg sam ostvarivao unutra u kući sa odašiljača koji je udaljen 100 milja ( USA ) . Sad u Zadru imam puno talijana , a ne sjećam se baš puno Hr frekvencija koja je sa kojeg odašiljača da bi moga reći da ostvarujem prijem sa neke velike udaljenosti osim sa Učke koja se normalno prima u Zadru .
   Točno je da slušalice rade kao FM antena na Walkman , ali testirao sam signal sa udaljenog odašiljača kad je signal slab u nekom položaju sa slušalicama tad izvučem teleskopsku antenu i signal se popravi , a to bi značilo da slušalice fizički ne odvajaju teleskopsku antenu .

   Za dan dva idem na otok pa ću viditi dali je tamo moguć prijem Slo i It DAB .
   Ovaj post je poslan sa Motorola Z3 bez korištenja Tapatalk :)
  • @ Mara (M)
   Od nabrojanih, najosjetljiviji na DAB-u je Sangean DPR-65, barem prema engleskim i njemaćkim dx-erima. Njega je jedan engleski DX-er stavio ispred australskog Wintal DAB10W (ili B - crni) koji je kopija čuvenog starog Microspota RA-318 (mnogima još uvijek referenca za DX). Ima par zgodnih osobina kod ovog Sangeana, npr. jednom tipkom se direktno ulazi u manual mod, a drugom u full scan, zatim može raditi na punjive baterije i puniti ih, ima tipku za zaključavanje svih tipki, bijela verzija dobije i krasan 'kožni' etui, mali je i stane u džep, ima relativno dugačku štap antenu, itd. Što se tiče selektivnosti, koju je teško podići a da se ne pokvari osjetljivost, općenito su selektivniji prijemnici s Verona čipsetom, a to su svi noviji, napravljeni zadnjih godina. Stariji čip Venice je nešto osjetljiviji (prema forumima na njemačkom jeziku), ali je teško naći prijemnik. Po tvorničkim podacima Verona ima oko 10 dB bolju selektivnost od Venice. Neki su testovi pokazali da su najosjetljiviji prijemnici koji su jednostavni a pravilno organizirani iznutra, sa što manje dodatnih sklopova - ekrani u boji i dodatne funkcije (internet i slično) izgleda donose interferenciju i slabe osjetljivost.
  • Za Wintal-a sam našao na dosta mjesta da je i dalje br. 1. Što se tiče Sangeana ima različitih tekstova, neki tvrde da oba modela (DPR-65 i DPR-69) imaju isti Verona chipset, a opet neki tvrde da DPR-65 ima slabije komponente i daje lošije rezultate od DPR-69. Za sada mi je favorit DPR-69 jer mi zbog veličine ugodniji za upotrebu. Od Sony sam odustao, kada sam našao na testovima da su mu rezultati u DAB prijemu među najlošijim među desetak testiranih, mada mi je po izgledu i ugrađenoj bateriji jako zanimljiv.

   Inače ovdje ima zaniljivi usporedni test Sangeana DPR-69 i Wintal DAB10B

   medium.com/@tgheretford/wintal…ngean-dpr-69-4d0c984e2d39

   a ovdje je usporedni test portabl DAB prijemnika, gdje je Sony loše prošao
   medium.com/@tgheretford/pocket…-sensitivity-9e5829e4ffd0

   Mislim da imam samo još dvojbu dali ići na DPR-65 ili 69
  • Ne želim donositi konačni zaključak, samo ću napomenuti da u gornjem linku autor uspoređuje Sangean koji ima Verona čipset, s Wintalom koji ima Venice. Probat ću naći link gdje je Sangean 65 ispao bolji za DX od Wintala, jednog drugog autora (to me navelo da ga nabavim). Već je pisano ovdje, dešava se da se isti model prijemnika može naći s tri ili čak i više različitih čipseta - to su po pitanju osjetljivosti ipak različiti primjerci i to treba uzeti u obzir, a ovaj autor tu činjenicu propušta spomenuti. Moj Sangean ima Venice-7, kao i Wintal. To je stariji primjerak, imao sam sreće (ili nos) kada sam tražio po ebayu rabljene primjerke. Noviji, sadašnji primjerci koje viđam na ebayu sigurno imaju Veronu, ili nešto treće.
   Ipak, trenutno mi je draži Microspot RA-84 zbog nekih zanimljivih osobina, npr. display mu uvijek svijetli, a i brže ispiše neki slabi mux. Bio je jeftin, a nabavljiv samo unutar Švicarske, ne šalju van. Ima čipset Verona.
   Sve što sam pisao odnosi se na DAB prijem. FM nisam testirao pa neka ti moji komentari ne budu mjerilo. Ima na netu zanimljivih članaka i testova.
  • Upravo sam isprobao prijem DAB+ sa slušalicama i sklopljenom teleskop antenom i mogu reći da radi ali nivo signala se dosta smanji , nakon tog sam isprobao sa izvučenom teleskop antenom i slušalicama i signal se poveća i na kraju samo teleskop antena najbolji prijem kad je antena potpuno okomita 90°.
   Mislim da Sony nije uređaj za DX nego za lokalni prijem u budućnosti ali ako što prođe u DX , dobro prođe :D
   Ovaj post je poslan sa Motorola Z3 bez korištenja Tapatalk :)
  • Ipak sam na kraju uzeo Sangean DPR-69+. Za sada odličan dojam za DAB prijem, FM osjetljivost vrlo dobra, ali selektivnost bi mogla bit bolja, ali dobro, uzeo sam ga primarno za DAB. Na Veloj Učki mi je učitao sve što se lovi u Istri sa full signalom, osim 12B koji je malo slabiji, ali i dalje sa zalihom signala. Bilo je malo signala na 13A, ali nisam imao vremena pa ću se poigrat ostalim kanalima drugi put. U Buzetu koji je u jako lošoj poziciji za prijem, SLO MUX ide bez problema na svim lokacijama kuće, na mikrolokacijama idu 12C i 12D, a 12A za sada samo tragovi signala. Uglavnom dobio sam sa Sangeanom RAI kojeg sa Pioneer autoradiom nije bilo nikad i 12C kojeg mi je jednom prilikom Pioneer samo učitao. Inače tek sad vidim da DAB adapter u autu je totalna koma u odnosu na prijem Sangeana. Tamo di adapter nema ni traga signala Sangean uredno svira. Uglavnom da rezimiram Sangean za FM nije ništa specijalno, ali za DAB mi se čini odličan. Zvuk sa zvučnika je upotrebljiv i ništa više od toga, ali zato kad se spoji na liniju ili na slušalice gušt je za slušat. Meni dosta bitno, kada se ukopčaju slušalice razina signala ne pada, tako da izgleda nema sukoba između ugrađene antene i žice.