satelitsko pojačalo - pitanje

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Koji je razlog pojačavanja signala? Što želiš s time postići? Ako ti je signal koji primaš slab, neće ti to pomoći. Ovo se koristi u slučajevima kada imaš jako dugačak kabel, recimo preko 50 metara, pa onda pojačavaš ono što se gubi kroz kabel. Neka me netko ispravi ako nisam u pravu, nisam to nikad isprobavao u praksi, ali otprilike znam kako funkcionira.
  • miki1zg wrote:

   Koji je razlog pojačavanja signala? Što želiš s time postići? Ako ti je signal koji primaš slab, neće ti to pomoći. Ovo se koristi u slučajevima kada imaš jako dugačak kabel, recimo preko 50 metara, pa onda pojačavaš ono što se gubi kroz kabel. Neka me netko ispravi ako nisam u pravu, nisam to nikad isprobavao u praksi, ali otprilike znam kako funkcionira.

   pa mislio sam malo pojačati signal na 16e.
   jer nikak neke kanale nemrem dobiti bolje od 60%....

   ali neovisno o tome koristim 15m kabela, pa možda smanjim gubitke ?
  • Nema potrebe za pojačalom, preporučujem ti precizno uštimanje antene ili kvalitetni LNB. 15 m kabela nije mnogo, ja imam 30 m. No i taj podatak od 60% ne znači ništa, svaki ga prijamnik drukčije prikazuje kvalitetu i jačinu signala, a neki su transponderi (Pinkov npr) znatno slabiji od inih. Ako nema prekida (osim u izrazito lošim vremenskim uvjetima) ne treba dirati ništa.
  • franjo1986 wrote:

   Nema potrebe za pojačalom, preporučujem ti precizno uštimanje antene ili kvalitetni LNB. 15 m kabela nije mnogo, ja imam 30 m. No i taj podatak od 60% ne znači ništa, svaki ga prijamnik drukčije prikazuje kvalitetu i jačinu signala, a neki su transponderi (Pinkov npr) znatno slabiji od inih. Ako nema prekida (osim u izrazito lošim vremenskim uvjetima) ne treba dirati ništa.

   ma znam... nego me totalno živcira kaj nemrem bolje naštimati antenu.... unazad nekoliko mjeseci je dosta često doslovce orkanski vjetar puhao i sad nedavno malo pomaknu antenu
   naravno nakon toga sam išao to sve podesiti nazad... i jednostavno nemrem bolje podesiti 16e kao osnovni satelit za motor...
   doduše sve radi normalno ali me totalno smeta da recimo neki kanali ne prelaze 60% na 16e
   a kod finog riktanja čim pomaknem lijeo ili desno odmah pada na 0%....
   dok na 19.2e uglavnom kanali su između 90 - 100%...
  • I kod mene je slicna situacija,rijetko koji tp prelazi 70%, npr. pinkov tp iznosi :jacina 79%,kvalitet 68% ; team sat na 11304 ista jacina kao na pinku; Vip tv i Grand : jacina 79% kvalitet 73% i to je najjaci signal kod mene od svih tp na 16e i 19e . Nedavno sam pokusao bolje nastelovati antenu da bi poboljsao kvalitet al nije bilo sanse,jedva vratih na prethodno stanje. Ono sto pomaze da dobijes oko 3% pojacanje je zaokretanje lnba u smjeru kazaljke na satu (bar je tako kod mene jer imam fixiran sistem).
   VEST gt3-110 dvbt2+dvbs2 tba receiver
   Dvbt CG + dvbt SRB
   Eutel 16e + astra 19e + amos 4w
  • Kod mene najviše varira Total TP V10972 (kvaliteta oko 50-60%), dok najjači su H11637 i HT H11678 (kvaliteta oko 85%). Jačina je svuda oko 90%. Posljednji puta sam imao prekide u rujnu, kada je u roku od pet minuta usred bijela dana nastao mrak i stigla jaka kiša, no tada su mi nestali gotovo svi S2 i slabiji transponderi od 23.5 istočno do 0.8 zapadno čak i na Astri 19.2, samo su jači signali probijali kroz oblake.

   Antena: Gibertini Alu 105
   LNB: Inverto Red Quad long neck
   Diseqc: Amiko 8/1

   The post was edited 3 times, last by franjo1986 ().

  • Franjo86, u pravu si ,sve je to do risivera ,moj dvbs Opticum 7000c je pokazivao npr. Za Dm-sat jacinu oko 60% kvalitet 92% ,a Vest dvbs2 kog sad koristim pokazuje jacinu 79 % kvalitet oko 65% , al zato na dvbt2 kanale koje imam iz Srbije isti risiver pokazuje bolji kvalitet za oko 15% od prethodnog Vivax risivera :)
   VEST gt3-110 dvbt2+dvbs2 tba receiver
   Dvbt CG + dvbt SRB
   Eutel 16e + astra 19e + amos 4w
  • miki1zg wrote:

   Reci nam još kolika ti je antena i u kojoj si zemlji, pa da vidimo koliko bi trebao imati signala kad najbolje uštimaš. Tu pola milimetra puno znači.
   okolica Zagreba. pa sam shodno s tim postavio 16e kao nulti satelite.

   antena je 100cm.

   i velim jučer podešavam 16e putem kanala al jazeera HD, i nemrem preći 60%.

   znači micao sam lijevo ili desno cijeli sustav, te sam micao gore ili dolje samo tanjur po onoj skali koja se pričvrsti s maticom.

   jedino nisam spuštao niti dizao tanjur s njegovim držačem po nosaču motora.
  • Dali si uz promatranje nivoa signala podešavao skew LNB-a na toj poziciji?
   3,1m MZT parabola (u fazi obnove)
   2,7m Laminas offset (28,5E)
   1,5m Gibertini offset + Moteck H180 (93,5E-58W)
   1,2m Channel Master offset + Optibox DM3800S (90E-55,5W)
   Multi-Feed Wave Frontier Toroidal Antenna T90 (28,5E-0,8W)
   EGIS Profi-Tracker CL
   TBS5927;TBS5925;DM8000
   Dr.HD 1000 Combo
  • S tom veličinom i na toj poziciji moraš dobiti puno bolji signal. Ako nikako nejde bolje od ovoga, onda pretpostavljam da je antena malo savinuta (pogotovo ako si ju često ručno okretao). Pokušaj naći najbolji signal (tih 60-ak posto) i vidi što se događa kad lagano stisneš gornji dio antene prema unutra. Pa prema van. Pa isto to sa stranicama.
   Skew ne treba nikakav za 16E u ZG.
  • miki1zg wrote:

   S tom veličinom i na toj poziciji moraš dobiti puno bolji signal. Ako nikako nejde bolje od ovoga, onda pretpostavljam da je antena malo savinuta (pogotovo ako si ju često ručno okretao). Pokušaj naći najbolji signal (tih 60-ak posto) i vidi što se događa kad lagano stisneš gornji dio antene prema unutra. Pa prema van. Pa isto to sa stranicama.
   Skew ne treba nikakav za 16E u ZG.
   budem to još probao. :)

   hvala
  • Evo da se najprije osvrnem na komentar kolega Franje 1986 i Tvholica vezano snagu i kvalitetu signala.Receiveri mogu pokazivati
   full snagu i kvalitetu,a da slika "kocka".Hoću reći da proizvođač može grafički prikaz vrijednosti signala "upakirat" kako mu odgo-
   vara.Vjerni prikaz je jedino sa mjernim instrumentom (ne svakakvim)određene kvalitete.
   Složio bi se sa kolegom RIZ-LA da od nosača motora do receivera treba ponovo sve provjerit,jer spomenuta veičina antene bi
   trebala na području Zagreba osigurati korektan prijem 16E.
  • Ne bih se složio da je za veran prikaz potreban merni instrument.
   Da si koristio kvalitetne programe na računaru, video bi da je za nameštanje antene dovoljno da se instalira app na mobilan, hop na krov (terasu, baštu iza kuće...) i nameštaš preko mobilnog dok te navodi umilni glas tamo neke tete, a možeš i da gledaš na displau šta si napraviJo :D
   Program je brezplačan, upravlja dvb-s2 karticama za računare (ima i onih koje idu na USB).
   Images
   • EBSPro_na_PC.png

    557.2 kB, 1,920×1,080, viewed 134 times
   • EBSPro_app_na_mobilan.png

    177.61 kB, 1,080×1,920, viewed 100 times
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Kolege su pisale o vrijednostima signala očitanih sa receivera,a kartice u računalima su nešto drugo i složio bi se da su dosta kvalitetne za očitavanje parametara signala.Inače za kvalitetno namještanje antena ipak su izmišljeni instrumenti,a kad je u
   pitanju komunikacija sa umilnim glasom onda je najbolj ne biti na krovu.Nadam se da mala šala ne skreće misli od teme.
   Svim forumašima sve naj u 2018.