Pinned Enigma 2 za početnike

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Enigma 2 za početnike   Pre nego počnemo da delimo jedni drugima savete za čačkanje Enigme 2, da prvo postavim neke stvari na zdrave osnove.

   UVOD

   Enigma 2 images uglavnom prave entuzijasti, mada ih i firme uveliko prave, samo se ne eksponiraju previše zbog stanovitih copyright problema. Enigma 2 je linuxoid, odn. Operativni Sistem (skraćeno "OS") za sat-prijemnike baziran na linuxu. U linux svetu većina važnih stvari se odrađuje u command line (iliti terminal modu), a to znači kuckajući komande. Jeste, postoji i tzv. GUI režim rada, ali uveravam vas da je on tu samo da privuče korisnike, a ne da završi pravi posao kad treba nešto čačkati.

   Command Line? Ništa strašno, samo treba da sednete i probate. Posle toga ćete biti glavni u firmi (birtiji, kladionici, pred ženom, decom i naročito bitno - taštom).

   Da obnovimo naučeno: Enigma 2 image je OS baziran na linuxu.

   OS služi da omogući osnovnu upotrebu nekog uređaja. Da bi taj OS (softver) mogao da kontroliše hardver, potrebni su mu driveri (dakle, još jedna vrsta softvera) za svaku komponentu. Te drivere nabavlja i prilagođava veoma mali broj ljudi, možda jedan-dva čoveka po modelu risivera. Mnogi timovi koji izbacuju kompajlirane images u svom sastavu uopšte nemaju nekoga ko bi im pribavljao drivere. Što? Iz prostog razloga što se driveri ređe menjaju od OS ili dodataka za OS, naročito u svetu linux OS za sat-prijemnike. Mnogo timova radi svoje images bazirane na nekom tuđem core image, odn, na driverima koji su tamo prisutni. Lepo ljudi promene boot-screen, nabace novi skin, izmene raspored opcija u menijima, i najvažnije - potpišu se! Naravno, ima team-ova koji imaju i hardveraše, pa od takve ekipe može da se očekuje i nešto više.

   Plugin - dodatni programčić za Enigma 2 images. Donosi neke dodatne funkcije i proširuje osnovne mogućnosti koje image ima.
   Ko ih pravi? Pa bukvalno svi.
   Uglavnom nemaju veze sa nekim određenim image-om ili teamovima koji objavljuju images, mada ima iznimki.

   Ovde bih iskoristio priliku da jednom zauvek rasvetlim jednu nebulozu koja se povlači među korisnicima još od prvih Enigmi.

   Kada Microsoft objavi novi Windows OS, dešava se da neki programi, koje su pisali programeri nezavisnih softverskih kuća, više ne rade ili rade, ali ne u potpunosti kao na prethodnoj verziji Windowsa (da ne pominjem Microsoft softverske patcheve i probleme koje oni prouzrokuju aplikacijama koje su do tada uredno radile). I niko ne očekuje od Microsofta da to "sredi" za hiljade programa koji nisu njihovi. Ko to onda sređuje? Pa onaj ko je pravio taj program za Windows OS. Napravi se neki upgrade, pusti patch ili kompletno nova verzija, i program opet veselo radi na Windows OS. To je cena napretka u razvoju OS.

   Isto vredi i za Enigma 2 OS. Kada izađe novi image od nekog team-a, odmah kreću poruke "da su shebali taj-i-taj plugin".
   Alo, bre, kakav plugin?!
   Pa nisu ga ni pipnuli, a kamoli razvijali. Boli ih đoka za bilo kakav plugin. Razumete?
   Teamovi koji prave images se fokusiraju na osnove: da se image pravilno instalira i pokrene, da pravilno prepozna hardver u sat-prijemniku i dodeli mu potrebne drivere, da odradi neka osnovna podešavanja po mogućnosti automacki, te na kraju prepusti kontrolu korisniku da nastavi dalje, odn. da gleda šta već hoće.

   Dakle, kada vam neki plugin ne radi na najnovijem image, imate dve opcije:
   • Jurite autora dotičnog plugina umesto što beskorisno pljuckate po forumima na team koji je pustio novi image. Team NEMA source code od plugina, a sve i da ima baš ih zabole što tamo neki subtitler, kodi ili vremenska prognoza ne radi. Ponavljam, to je isto kao da očekujete da Microsoft popravi sve moguće probleme nastale u aplikacijama / programima / igrama nezavisnih programerskih kuća, koji su nastali instalacijom na najnovijem Windows OS. Not gonna happen.
   • Rešite sami problem sa pluginom. Često je dovoljno instalirati plugin ručno, ili dodati neki fajl za koji je prijavljena greška da nedostaje, ili nešto treće.
   U svakom slučaju, manite se "recenzija" novih images od samoproklamovanih "testera". Samo ćete da se smorite čitajući kako je otkrio toplu vodu da neki plugin "ne radi" i kako zbog toga taj team "ne valja". :rolleyes:
   Ne želim ovde bilo kakva prepucavanja po tom pitanju. Ali baš nikakva.

   Bude li kakvih pitanja, fino pokrenite novu temu i tamo pitajte. U ovoj temi idu samo konkretni saveti, bez lupetanja tipa "posle ubacivanja liste kanala obavezno isključiti E2 sat-prijemnik iz struje" 8o
   Imate li nešto svoje za objaviti, slobodno nastavite u ovoj temi, ali isključivo vlastiti tekst. Ne treba nam nikakav tuđi PDF koji je tamo neko treći "baš zgodno napravio". Mrzi vas da čukate tekst? Vaš problem.

   Će se nastavi čim nafatam malo vremena...
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Idemo dalje (i bliže).

   Svi primeri su sa E2 nameštenoj na Engleski jezik. Jbg, tako mi najlakše. Štaš. Ti kod sebe piči šta ti volja. Može i Esperanto.

   Pretpostavka je da ti na sat-prijemniku veselo radi E2 (skraćeno od Enigma 2) i da su svi kablovi spojeni.
   Model risivera i koja je E2 kod tebe je potpuno nebitno - 'cause it's all the same shite, rekli bi na zapadu.

   Prvo i najvažnije pravilo: Namesti jedan E2 image da ti radi dobro i koristi ga u zdravlju and veselju.
   Što sise navrzo da probaš svaki novi image ko smrt na babu?!
   E2 je manje-više ista kod svih timova: razlika je u nekim sitnicama.
   Budeš li vreme provodio nameštajući na desetine images svaki dan, onda vidi da te neko plati za to - u suprotnom nisi "just another sat-freak" nego tebra, nesi normalan, pa toj ti je ^^

   'Ajmo sledeće.

   Umrežavanje
   E2 bez mreže (LAN, Networking, WiFi, itd.) je ko dobra žemska bez hmm.. bujnog poprsja. Nemere, jel'de? 8o
   (stvarno ne znam otkud mi najednom baš to poređenje?!)

   Ako nisi do sada namestio, na daljincu pretisni Menu > Setup > System > Network > eth0 (ethernet network interface) > Adapter settings
   i tu nariktaj sa tasterima levo/desno i gore/dole na daljincu da bude 'vako:
   Use interface: yes
   Use DHCP: yes
   potom pritisni OK na daljincu da aktiviraš upravo namešteno.   Da bi to radilo, prethodno je potrebno da na tvom routeru imaš uključen DHCP servis, pa se pobrini da je to urađeno pre nego odradiš ovo gore na E2.

   Sada će router dodeliti prvu slobodnu IP adresu tvom sat-prijemniku kad god ga pokreneš.
   Pravilo desne ruke veli da je neobično važno da ti router bude upogonjen i radi barem 3-4 min pre nego spojiš sat-prijemnik u struju i upališ ga da se bootuje (podiže E2 sistem).

   Za napredne majstore:
   ako imaš stokuraza(čuva) umreženo u LAN, onda ćeš svaki put da nagađaš koja je IP adresa dodeljena sat-prijemniku po njegovom paljenju (govorim o paljenju iz potpuno ugašenog stanja, a ne iz stanby moda!)
   E da bi tome doskočili, more da se namesti u routeru rezervacija IP adresa za tvoje mrežne uređaje, pa tamo lepo učukaš da ti pool za dodelu povremenim gostima dobija adrese od recimo 192.168.1.50 do 192.168.1.255 a ove pre toga možeš da uvežeš putem MAC adrese uređaja. Time ćeš dobiti da ti je IP adresa omiljenih uređaja uvek ista. Praktično, kad ti velim.   Kod mene glavni router ima IP adresu 192.168.1.1 (tu je još nekoliko router/AP-a pride), komp je 192.168.1.2 itd. Tako mi je praktično i najjednostavnije, mada ti kod sebe radi šta 'oćeš.

   Za WiFi umrežavanje na daljincu pretisni Menu > Setup > System > Network > wlan0 (wireless network interface) > Adapter settings i namesti kako već tvoj router očekuje (slično podešavanju mobitela za WiFi).
   Prvo uključi WiFi adapter sa tasterima levo/desno i gore/dole na daljincu da bude 'vako:
   Use interface: yes
   Use DHCP: yes
   i namesti Encryption opciju na odgovarajuće podešavanje (ako to koristiš), pa stisni OK na daljincu.   Naravno, tu je i praktična opcija Network Wizard, koja uprošćava sve ovo, pa možeš i s njom da uradiš osnovno umrežavanje. Od volje ti.

   Sad si umrežio sokoćalo. Toliko o tome. :thumbsup:
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Telnet

   Kliktanje.
   Čukanje.
   Copy/paste pa enter.

   Zahebano, znam.

   Šta ste se ußrali?!
   Ma šali se čika šalabajzer :D
   Jednostavno je.
   Malo konjcentracije, molim vas. Tenk ju.

   Klikneš na Start dugme u Windowsima na komputeru.
   U prazno Search polje otkucaš telnet i trebalo bi da ti pronađe taj programčić.

   Ako nič ne pronalazi, treba instalirati telnet:
   Klikni na Start pa onda idi na Control Panel.
   Klikni na Programs and Features.
   Klikni na Turn Windows features on or off.
   U opcijama koje će se pojaviti checkiraj prazno polje za Telnet Client.
   Klikni OK. To će da instalira potrebne fajlove.

   E sada bi moralo da radi:

   Dakle, klikni na Start dugme u Windowsima na komputeru.
   U prazno Search polje otkucaj telnet pa stavi kursor miša iznad pronađene ikonice telneta. Ne klikći još.
   Jesi?
   E, sada klikni desnim dugmetom miša dok je kursor iznad telnet ikonice i drži stisnuto desno dugme te prevuci miš negde na prazan desktop i tu pusti desno dugme miša.
   Iz malog menija koji će se pojaviti na ekranu PC monitora odaberi opciju "Create shortcuts here".
   Zatim klikni desnim dugmetom miša samo jednom na tu ikonicu.
   Odaberi opciju Properties.
   U polje Target posle svega šta već piše tamo dodaj jedan razmak pa onda IP adresu tvog sat-prijemnika.

   To bi otprilike izgledalo ovako:
   C:\Windows\System32\telnet.exe 192.168.1.8
   (kod mene je sada E2 risiver namešten na 192.168.1.8 pa otuda baš ta adresa na ovom primeru iznad)

   Zatim u tom istom telnet prozoru klikni na Advanced dugme dole desno.
   Tu checkiraj opciju Run as administrator pa klikni na OK.
   Klikni još jednom na OK dole i time si završio nameštanje telnet pristupa tvom sat-prijemniku.

   Tek sada pokreni telnet klikanjem na tu ikonicu telnet - Shortcut na desktopu.
   Ako se ne pojavi login prompt sa pozdravnom porukom tvog sat-risivera, samo zatvori to prozorče klikom na X u njegovom gornjem desnom ćošetu, pa pokreni telnet ponovo.

   E2 images često ne traže password (po defaultu), pa je dovoljno samo ukucati korisničko ime.
   Dakle, na prozoru gde piše login samo otkucaj
   root
   i pritisni Enter na tastaturi.   To bi trebalo da te ubaci u sat-prijemnik kao root korisnika.   Sadržaj telnet ekrana (ascii grafika i pozdravna poruka) se razlikuje od team-a do team-a.

   Copy/Paste iz Windowsa u telnet:
   Selektuješ nešto u Windowsima pa pritisneš CTRL+C
   Zatim se prvo telnetom loguješ u sat-prijemnik (vidi iznad kako)
   pa tek onda na crnom ekranu telnet prozorčeta klikneš desnim dugmetom mišonje i odabereš iz menija opciju Paste.
   Nakon toga stisni na tastaturi Enter dugme da E2 odradi tu komandu koju telnetom zadaješ sat-prijemniku.

   Copy/Paste iz telneta u Windows:
   Radio si nešto telnetom na sat-prijemniku i dobio neku poruku ili štajaznamveć, i sada bi hteo da kukumavčiš na Forumu o tome.
   Prvo klikni desnim dugmetom miša nad telnet prozorčetom gde stoji tekst koji želiš da kopiraš.
   Iz menija odaberi opciju Mark.
   Zatim strelicom miša obeleži linije teksta od ivice do marice.
   Pritisni Enter na tastaturi.
   Zatim napravi Paste negde u Windosima gde ti treba taj tekst iz Telnet sesije sa sat-prijemnikom (notepad, MS Word, itd.)
   Kako se radi Paste? Odabereš gde ćeš, pa desno dugme miša i odabereš opciju Paste, ili klikneš na otvorenu aplikaciju i stisneš CTRL+V.

   Telnet konjekcija prestaje kod prvog reboota sat-prijemnika ili komputera ili routera, a može i alles zusammen.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Edit fajlova za upotrebu u E2

   Koriste se unix editori teksta :!:
   Isključivo.
   Mojne da se zahebeš.
   Ne merem da naglasim dovoljno da obratiš pažnju iz fundamenta na tu važnu činjenicu!!!
   E2 je veoma plaha zverka, te se začas prepane i/ili skvikne od muke.
   I onda imaš problem: neće više da bootuje, ili se bootuje pa ponovo riknjava, i tako u krug brez prestanka.
   Aaaa.. hebo si joj nanu.

   I zato, u pamet se i uvek s kondomom!
   Gle, krivi tekst! :D

   Ovaj, da.
   Na Windowsima uvek koristi neki unix editor.

   Ima ih raznih, in brezplačni so.
   Moja srdačna preporuka je Notepad2 > link
   Ne treba instalacija. Samo skini Program files arhivu sa tog linka: (x86) za 32-bitne Windowse ili (x64) za 64-bitne Windowse, i izvuci na komp dva fajla:
   Notepad2.exe
   Notepad2.ini
   Pokreni exe fajl.
   Sa CTRL+W uključi WordWrap da se ne patiš.
   U meniju odaberi opciju File > Line Endings pa odaberi Unix (LF).

   Napomena: Ako misliš da čukaš naša slova, u meniju odaberi File > Encoding pa odaberi Unicode. Ne zaboravi da takav fajl onda nije za E2.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • WebIf
   (skraćeno od WebInterface)

   Služi za upravljanje osnovnim funkcijama E2 sat-prijemnika koristeći web browser.
   Podrazumeva se da je sat-prijemnik umrežen sa komputerom na kojem koristiš browser, i da su oba upaljena, jel'te.

   Pokreneš browser na komputeru, ukucaš IP adresu sat prijemnika i pretisneš Enter.

   Pokaže se ovako nešto:   Klikom na naziv kanala koji se trenutno emituje (označeno strelicom na slici iznad) dobiće se mali fajl s kojim, ako imaš instaliran VLC player na komputeru, možeš da gledaš stream tog sat-kanala na PC monitoru, ili ako snimiš taj fajlić na desktop pa otvoriš u notepadu, videćeš u njemu tačnu IP adresu koju možeš da upišeš u neki media player i gledaš npr. na smart TV ili android mobilnom ili već nečemu šta je umreženo u istu mrežu gde i E2 sat-prijemnik.

   To isto možeš da odradiš i putem liste kanala:   U listi kanala pokrećeš streaming tako što, u ravnini sa nazivom kanala koji gledaš, klikneš na desnoj strani na malecku ikonu koja izgleda poput PC monitora (vidi sliku iznad).

   Ima tu još svašta interesantno šta može da se radi sa WebIf, pa potroši malo vremena i poigraj se s time. Bude zanimljivo kad sam otkriješ nešto.
   Npr. screenshot bez po muke - već ima opisano kako se to radi, samo treba pročitati > link ^^
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Probao si sve ovo gore?
   Blago meni ^^
   Sada idemo na FTP penetraciju.

   Prebacivanje fajlova FTP-om

   FTP je skraćenica za eng. termin File Transfer Protocol.
   Koristiš ga da bilo kakav fajl ubaciš sa komputera u sat-prijemnik ili izvučeš iz sat-prijemnika u komputer.
   Napominjem da to podrazumeva da ti je sat-prijemnik umrežen sa komputerom te da na sat-prijemniku već imaš instaliranu E2.
   Dakle, ovo nije način da instaliraš E2 image - on se instalira prema uputstvu proizvođača (odnosno team-a) koji je objavio image za tvoj sat-prijemnik.

   Prvo, treba da ti je u E2 uključen FTP servis (obično po defaultu jeste tako, ali eto da znaš).
   Drugo, na komputeru ti treba neki klijent (program) za FTP servis. Preporučujem brezplačen FileZilla Client > link za download (biraj 64-bit ili 32-bit prema Windowsima koje koristiš).
   Kad si FileZillu instalirao na komputer, valja ti namestiti konekciju prema tvom sat-prijemniku.
   Pokreni Site Manager pritiskom CTRL+S na PC tastaturi.
   U novootvorenom prozorčetu Klikni na New Site dugme.
   Upiši naziv te konekcije (ma stavi naziv modela tvog sat-prijemnika ili lepe komšinice koju šmekaš) i pretisni Enter da FileZilla upamti.
   Zatim na TAB-u General u prazno Host polje ukucaj IP adresu tvog sat-prijemnika (192.168.XXX.YYY) šta već bude kod tebe umesto XXX i YYY.
   Opciju Logon Type promeni da bude Normal.
   U prazno polje User samo upiši root
   U prazno Password polje upiši šifru. E, sad.. šifru stavljaš tako što pročitaš negde na Internetu koja je default šifra za taj E2 image.
   Negde je to naziv modela sat-prijemnika (npr. wetek), negde naziv E2 image (npr. openspa ili powerboard). Nema tu nekog pravila.
   Ništa drugo ne diraj već samo klikni na lOKl dugme da snimi podešavanja.

   Ponovo pokreni Site Manager pritiskom CTRL+S na PC tastaturi.

   Kod mene to izgleda ovako:

   Tu ima konekcija na sve i svašta: sat-prijemnici, linux serveri, web sajtovi, mobiteli, itd.

   Elem, na tom prozoru u levom delu odabereš uređaj na koji se spajaš.
   (To je ovo što si malopre kreirao. Kada ih budeš imao više kreiranih, onda biraš po nazivu na šta želiš da se spojiš (logično, jel'da?).
   Zatim na dnu tog prozorčeta klikni na Connect dugme.

   Kod mene to otprilike izgleda ovako:


   Po ostvarenoj konekciji na sat-prijemnik, u desnom prozoru FileZille pojaviće se tzv. root sadržaj diska (mem. kartice, ili već nečega gde je instalirana E2).
   Levi prozor je sadržaj hard-diska na tvom komputeru.

   Namestiš lepo da vidiš u levom prozoru fajl koji želiš da ubaciš (to je tvoj komputer), a u desnom odabereš u koji folder želiš da prebaciš taj fajl (to je E2).
   Zatim u levom prozoru klikneš jednom na fajl (ili više njih) da označiš, pa onda klikneš desnim dugmetom miša nad markiranim fajlovima, te iz menija koji se pojavi odabereš opciju Upload.
   Napomena: ako neko vreme ne koristiš FileZillu, konekcija može da ne radi više (da ne objašnjavam zašto se uključio bezbednosni sitem zaštite i kako tome može da se doskoči), pa se samo diskonektuj sa sat-prijemnika tako što u FileZilli stisneš na tastaturi CTRL+D, pa se konektuj ponovo.

   Na isti način se prebacuje fajl iz E2 na komputer, samo što se selektuje fajl (ili više njih, a more brate i ceo folder) u desnom prozoru, a u levom odabere gde na komputeru želiš da prebaciš, pa stisneš desno dugme nad selektovanim fajlom i odabereš opciju Download.

   Atributi fajlova koji su prebačeni u E2 mogu da imaju važnost, pa ako treba da ih menjaš, u desnom prozoru klikni desnim dugmetom miša na naziv fajla i iz menija koji će se pojaviti odaberi opciju File permissions...
   Tu u Numeric value polju ukucaj potreban atribut za taj fajl (644 ili 755) pa klikni na OK dugme.   FileZilla može da se namesti i da edituje fajlove (ne zaboravi da za E2 treba da je unix editor!) kao i još štošta, pa se slobodno igraj do mile volje.
   Srećno prebacivanje, i mojne da čujem kukumavčenje za DCC ili nečim sličnim - ovo je jedini program koji ti treba za FTP :rolleyes:
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Uredjenje datoteka unutar WinSCP FTP manager
   Za uredjenje datoteka unutar WinSCP ( nije potrebno kao u prethodnom postu prof.dr.msc.spc.int. Vlajkija - ginekolog sa iskustvom :) ) oznaciti datoteku koja se uredjuje i dvoklik sa misom na istu.

   U otvorenoj datoteci pisi/brisi sto ti treba ( a i ne treba ).

   Po zavrsetku uredjivanja datoteke pohraniti i sacekati sekundu/dvije da se uredjeni dokument spremi u Enigma2.

   Ovim je datoteka spremna za rad u Enigmi2.
   Prednost WinSCP nad FZ je da podrzava integrirani Putty a o tome u slijedecem postu ( dok se slegne rucak od pilecih uvijaca - veliki pozdrav kolegi Freon a recept jos cekam :) ).
   Kamen, krš i maslina
   vino, ganga, Neretva
   sve to ima zemlja ta
   moja Hercegovina.
  • Sam' da napomenem da Filezilla već godinama podržava SSH FTP (i time brez problemov ide na secure servere).
   FileZilla podržava i editovanje shortcut-a na tastaturi, kao i UNC.
   I na FileZilli edituješ fajl koji je na E2 risiveru dvoklikom na isti, a moreš da biraš editor (od internog do eksternog - po volji).

   Ali, OK. Fala kolezi SATmax.

   Ima neko da argumentovano napiše neki tekstić o put/get odnosno mput/mget komandama u telnetu i njihovim prednostima (npr. ne traže bilo kaki softver, već samo veselo kuckanje u telnetu)? Ne? Što? Baš je fazon.. :)
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Rucak se slegnuo a mi nastavljamo dalje sa radom.
   Kako rekoh ovaj ce post biti za rad WinSCP-a i integriranog Putty SSH klijent-a u istom.
   Prethodno je potrebno instalirati Putty a zadnja inacica je ( u trenutku pisanja ovoga posta ) v0.70 a moze se uvijek provjeriti na linku:

   Source Code

   1. https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/
   Kao i uobicajno otvorimo WinSCP i pronadjemo u zaglavlju crnu ikonu Putty-a i kliknemo na istu. Ovim se otvara SSH skoljka.

   Po pokretanju trazit ce nam korisnicko ime i zaporku ( u ovom slucaju samo korisnicko ime jer je moj vucina zasticen kao Licki medjed i ne treba mu zaporka :) ). Naravno slijedi klik na Enter na tipkovnici.

   Kada smo se logirali u root upisujemo naredbu za izvrsenje zadatka koju naredba nosi ili copy/paste ( za lijenije poput mene :) ). Naravno jope slijedi klik na tipkovnici na Enter.
   Poslije zadnjeg klika na Enter na tipkovnic ( pu, pu, pu ne daj Boze da je zadnji - nalet me bilo :) ) izvrsava se upisana naredba i vucina ( u slikovitom prikazu ) ode raditi zadacu a ja razmisljati sto vecerati ( brte umori ovo pisanje ).
   A ja jos prije potrage za vecerom dovoljno je kliknuti na x na otvorenom prozoru ( onako zdravo seljacki ) za zatvaranje Putty ( vala vakat i da on malo otpocine dusom svojm :) ).
   Kamen, krš i maslina
   vino, ganga, Neretva
   sve to ima zemlja ta
   moja Hercegovina.
  • Kolega, ovaj, ne znam jel ti ko napomenuo da FTP server na E2 uopšte nije secure, odn. ne traži SSH, tako da je potpuno nepotrebno instalirati putty samo radi telneta na E2 risiver ^^
   Telnet konekcija koju gore opisah to dokazuje (dakle, nije SSH) i radi sa potpuno istim "komforom" bez ikakvog putty na svim Windowsima od XP naviše.

   Ideja ove školice je da se najjednostavnije i najbrže nešto odradi, a ne da pomoću overkill-a postignemo isti cilj.
   Onome ko površno nabada networking će sve to da izgleda isto, ali razlika je nebo i zemlja, pa se (takvima) to svodi na onu: svak koristi ono šta mu je draže.
   Nemam nameru da sada krenem nekoga da učim mreže, vrste protokola, itd samo da bih nešto dokazao.
   Ima sve na Netu, pa potrošite malo vremena, ako nekoga uopšte interesuje. Isplati se, a i nije teško.
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Mlogo uvazavanom kolezi ( nix po struci - samo po hobby ) prof.dr.msc.spc.int. Vlajkija - ginekologa sa iskustvom, moja skromna malenkost bi replicirala: Svaka skola u ovom cime se u slobodno vrijeme bavimo se svodi na: najjednostavniji nacin doci do zeljenog cilja/rezultata.
   Konk(u)rentno kod navoda u postu sa dodavanjem datoteka sa USB ili HDD na E2 putem WinSCP FTP manager.
   Naveli ste ( pomalo zbunjujuce za manje naprednog korisnika :(
   " Po ostvarenoj konekciji na sat-prijemnik, u desnom prozoru FileZille pojaviće se tzv. root sadržaj diska (mem. kartice, ili već nečega gde je instalirana E2).
   Levi prozor je sadržaj hard-diska na tvom komputeru.

   Namestiš lepo da vidiš u levom prozoru fajl koji želiš da ubaciš (to je tvoj komputer), a u desnom odabereš u koji folder želiš da prebaciš taj fajl (to je E2).
   Zatim u levom prozoru klikneš jednom na fajl (ili više njih) da označiš, pa onda klikneš desnim dugmetom miša nad markiranim fajlovima, te iz menija koji se pojavi odabereš opciju Upload.
   Napomena: ako neko vreme ne koristiš FileZillu, konekcija može da ne radi više (da ne objašnjavam zašto se uključio bezbednosni sitem zaštite i kako tome može da se doskoči), pa se samo diskonektuj sa sat-prijemnika tako što u FileZilli stisneš na tastaturi CTRL+D, pa se konektuj ponovo.

   Na isti način se prebacuje fajl iz E2 na komputer, samo što se selektuje fajl (ili više njih, a more brate i ceo folder) u desnom prozoru, a u levom odabere gde na komputeru želiš da prebaciš, pa stisneš desno dugme nad selektovanim fajlom i odabereš opciju Download. "

   Sa WinSCp ide to mlogo brze i jednostavnije:
   - Oznacis misom zeljenu datoteku za prijenos u lijevom prozoru/fensteru/oknu/pendzeru WinSCP FTP-a.
   - Povuces misom u desni dio prozora/fenstera/okna/pendzera WinSCP i voila: datoteka vec je u E2
   ( bez ikakvih dodatnih opcija oko uploada i sl. )

   Identicno je i sa prebacivanjem na USB ili HDD racunala iz E2 - samo u obrnutom smijeru od gore navedenoga.
   Al dobro svatko ima pravo na svoje misljenje i isprika uvazenom kolezi na uletu u post ( bez zlih namjera htjedoh olaksati posao manje naprednim korisnicima al ne lezi vraze - pucaju kritike ko tamose ). Naime, imao sam namjeru jos nesto dodati koje bi mozebitno olaksalo rad sa E2 ali bojim se da ode tema sa kritikama u OT pa se povlacim iz daljnje ( i bliznje ) rasprave kao i postanja u temi u koju (ne)namjerno uletih kao padobranac.

   Zelim svako dobro naprednim i manje naprednim kolegama uz citirani savjet uvazenog gorespomenutog kolege:
   Ima sve na Netu, pa potrošite malo vremena, ako nekoga uopšte interesuje. Isplati se, a i nije teško.
   Kamen, krš i maslina
   vino, ganga, Neretva
   sve to ima zemlja ta
   moja Hercegovina.
  • SATmax wrote:

   Sa WinSCp ide to mlogo brze i jednostavnije:
   - Oznacis misom zeljenu datoteku za prijenos u lijevom prozoru/fensteru/oknu/pendzeru WinSCP FTP-a.
   - Povuces misom u desni dio prozora/fenstera/okna/pendzera WinSCP i voila: datoteka vec je u E2
   ( bez ikakvih dodatnih opcija oko uploada i sl. )
   Haman, kolega, nije OT nego... men' se čini da nesi upogonio FileZillu niti jednom?
   De, probaj.. i pokušaj da odradiš ote korake što si rek'o gore u quotanom delu... i videćeš čudo jedno neviđeno.. ono - nikad viđeno :)

   Ajde da objasnim zašto ovde tekstovi izgledaju baš tako kao što vidiš ^^
   Pišem ovde za početnike, kako bi lakše razumeli i tako naučili šta zapravo svaki korak u stvarnosti odrađuje.

   Da sam samo rekao da naprave Drag'n'Drop fajla iz levog prozora u desni, što FileZilla podržava od kada je napravljena, apsolutno verujem da bi se u neko skorije vreme pojavio korisnik s pitanjima:
   "Na tom-i-tom sajtu piše da trebam downloadati neki fajl negde.
   Kako to da napravim?
   Jel prevlačim iz levog u desni prozor?
   Mora li E2 da bude prikazana u levom prozoru ako piše 'Download' ?"

   Da rezimiram sitjuejšn: slobodno piši savete ovde, samo ih prilagodi početnicima koji veze o svemu tome nemaju.
   Dosadašnji tekstovi koje si postaviJo su više news za korisnike koji su na "ti" sa svakodnevnom upotrebom E2 nego što su za nekoga ko u životu nije radio s time.

   I ne boj se ako skrinšotovi sadrže IP atresu tvojih risivera u LAN-u, neće ti niko hackovati sat-prijemnik zbog toga, ne brini.
   Eto, ja objaviJo i unapred se veselim napadu na moju kućnu mrežu gde sve tajne sveta čuče baš u risiverima, hard diskovima, microSD karticama, itd.
   Tako da ako vidiš da je na Net izleteo vidoje gde neki hm, obdareni lik zigu neku dobru žemsku, e to je sigurno "severina 2" baš s mog umreženog mobitela :whistling:
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Idemo malko naprednije stvari...

   Kopiranje podešavanja satelita i motora

   Imaš neki E2 image na sat-risiveru i hteo bi da instaliraš neki poptuno drugi, novi dojajni mindža-hifi-turbeajnschpritz-anal-machkapiterina E2 image.
   I prošli put si jedva namestio motorče i pozicije za satelite, pa ti ne pada na pamet da se opeš seksaš s time.
   Hm, šta uraditi?

   Ako image podržava, napravi backup i time si rešio tu situaciju. To će ti preporučiti svako, osim mene (naravno) ^^
   Zašto?
   Pa zato jer se E2 bazira na skriptama za sve živo. Pravljenjem backupa će sve od podešavanja biti backupovano.
   "Super" - reći ćeš.
   E jes' kitu super. Instalacijom novog E2 image dobićeš i potrebne nove skripte koje su pravljene baš za taj image.
   Ako po instalaciji vratš prethodno sačuvani backup, vratićeš i hrpetinu skripti koje nisu iz tog novog E2 image.
   I onda ti lepo rebutuješ risiver i nešto radi, a nešto ne.
   Ti zadovoljan, ajd - makar su motor i sateliti tu, a za ostalo ćeš pitati na Forumu - sigurno je neki bug u tom novom E2 image.
   Ama ljudi, dosta više sa bugovima - pa nije team koji radi image toliko nekompetentan (mada se i tu nađe padobranaca).
   Je sise (znam, ne piše se tako) ikada zapitao jel možda greška tvoja, a ne u novom image?

   Jeste, neki backupi omogućuju selekciju šta tačno da se backupuje, ali ni to nije idealno (ne zaboravi: i backup opcija je samo još jedna skripta!)

   Kad si razumeo (nadam se) problematiku koja je ovde, evo načina za rešavanje te situacije.
   Ovo moreš primeniti na bilo koji E2 image za bilo koji E2 sat-risiver.

   Spoji se FileZillom na sat-risiver dok je na njemu još uvek E2 image sa nameštenim motorom i satelitima i otiđi u njegov folder /etc/enigma2
   Iskopiraj fajl settings na PC. Zvaćemo ga stari settings. Naravno, bez stvarne promene imena, kapiraš?
   Onda odi u risiverov folder /etc/tuxbox i iskopiraj na PC fajl satellites.xml
   Zatim instaliraj novi E2 image u sat-risiver i odradi osnovna podešavanja (jezik, rezolucija, mreža, i sl.)
   Spoji se FileZillom na sat-risiver i otiđi u njegov folder /etc/enigma2
   Iskopiraj na PC settings fajl u neki drugi folder (da ne pregazi stari settings). Taj ćemo da zovemo novi settings.
   Radi bezbednosti (ako šta zahebeš), predlažem da iskopirane settings fajlove na PC-u imaš u 2 kopije. Zgodno bi bilo da za svaki E2 image napraviš na PC folder sa imenom i verzijom tog image, da ti lakše bude da se snađeš posle.

   Potreban ti je neki linux editor teksta za Windows, npr. Notepad2. Kad ga pokreneš, samo odaberi u njegovom meniju File > Line Endings > Unix (LF).
   Iz starog settings fajla iskopiraj sve linije koje počinju sa config.Nims... preko postojećih config.Nims... u novom settings fajlu.

   Spoji se telnetom na risiver i zadaj komandu:
   init 4
   Zatim ubaci taj novi settings fajl u risverov folder /etc/enigma2
   Osim njega, potrebno je da iskopiraš i stari fajl satellites.xml u risiverov folder /etc/tuxbox
   Na kraju u telnetu zadaj sledeću komandu:
   shutdown now -r

   Po podizanju enigme2, svi stari sateliti su tu, samo potraži kroz meni satelit na kojem ti trenutno stoji antena i odaberi na tom satelitu neki FTA kanal.

   Edit satellites.xml

   Ako ćeš ručno da edituješ satellites.xml jer na Netu ima hrpa bezveznih i nepotrebnih TP na svakom satelitu, onda ga otvori u Notepad2 i navali.
   Pazi da ne zahebeš razmake i raspored linija, jer jedan krivi ENTER, SPACE, zagrada, znak navoda, tačka, itd. će učiniti fajl nerazumljivim za E2, što može da dovede do šlogiranja E2, konstantnog reboota i sličnih avantura.
   Ništa strašno - prilkom boot-a možeš da se na brzinu spojiš FilleZillom i ubaciš stari, provereni satellites.xml fajl u risiver, pre nego E2 stigne da ga učita i procesira.

   Samo brez kriziranja - probaj, pa ćeš videti da može :)

   Prilikom editovanja koristi sledeće oznake:

   Polarization
   0 - Horizontal (R)
   1 - Vertical (L)
   2 - Circular Left
   3 - Circular Right

   FEC
   0 - Auto
   1 - 1/2
   2 - 2/3
   3 - 3/4
   4 - 5/6
   5 - 7/8
   6 - 8/9
   7 - 3/5
   8 - 4/5
   9 - 9/10

   System
   0 - DVB-S
   1 - DVB-S2

   Modulation
   0 - Auto
   1 - QPSK
   2 - 8PSK
   3 - 16APSK
   4 - 32APSK

   Jedino ispravno ubacivanje fajla satellites.xml je navedeno u tekstu iznad.
   Ahh.. zašto baš tako treba, pitaš se?
   Pa zato jer E2 prilikom boota učita sve potrebne fajlove u radnu memoriju.
   Ako samo ubaciš fajl preko postojećeg i odabereš komandu za restart GUI ili Enigme da E2 učita taj novi fajl, desiće se sledeće: E2 će da pohrani sadržaj radne memorije na disk i time prebriše novi fajl starim podacima, i tek onda krene u boot.
   Time si džaba krečio :D
   Zato je potrebno da prvo zaustaviš E2 (telnet komanda init 4), pa ubaciš fajl i onda restartuješ E2 (telnet komanda shutdown now -r).
   TBS Professional DVB-S2 tuner cards Dish 1.80m Prime focus Inverto Single Flange Pro Black Ku-band LNB C-band LNB
  • Majstore dvlajkovic, ako može još jedan komentarčič oko editiranja satellites.xml...

   Kot najnovijih UHD prijemnika koju mogu da primaju i MIS (Multistream) signale struktura satellites.xml
   može biti malo drugačija i dodani su na kraji još 3 nova parametra.

   is_id: 0 - 255 (stream id)
   pls_mode: 0 - Root, 1 - Gold, 2 - Combo
   pls_code: 0 - 262142

   Evo primera npr. za donju frekvencu na 5 W, koja ima 2 Stream_id (1 i 2)...

   12606 V DVB-S2/8PSK ACM/VCM Multistream
   PLS: Root/8
   SR 35000
   FEC 2/3

   Ovako to izgleda u satellites.xml za svaki posamezni stream_id

   <transponder frequency="12606000" symbol_rate="35000000" polarization="1" fec_inner="0" system="1" modulation="2" pls_mode="0" pls_code="8" is_id="1"/>
   <transponder frequency="12606000" symbol_rate="35000000" polarization="1" fec_inner="0" system="1" modulation="2" pls_mode="0" pls_code="8" is_id="2"/>

   Uz pomoču tablice šefa dvlajkovic i mojih dodatnih možete skužiti šta posamezni parametar znači.
   Laminas 120 cm 75°E-45°W
   ClarkTech Diseqc HH390
   IBU Single LNB white mod
   Octagon SF4008 4K (OpenAtv 6.3)
   Lokacija : Kranj (Slovenija)