POTROŠNJA EL ENERGIJE NA NETBOOKU OD 10"

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • POTROŠNJA EL ENERGIJE NA NETBOOKU OD 10"

   Imam Acer Aspire 10" instalirao sam Linux lubuntu (pre je imao WIN XP)
   Gledao sam na stražnjoj strani kućišta kolika mu je potrošnja.Ne nađen ništa.
   Kada na Lubuntu otvorim

   Xfce uprvitelj enerigijom i kliknem na :


   napajanje iz mreže
   (ukljućen u struju)

   da neprepisujem tu ne pokazuje nikakve podatke o W i slično

   A kada kliknem na

   Sanyo AL10B31
   (punjenje)


   Tu je sljedeće:

   uređaj batery_BAT0
   tip baterija
   Opskrba enrg istinito
   Model Al 10B31
   Tehnologija Litij.ionska
   Trenutna napunjenost 90-100%
   POTPUNO NAPUNJENA
   (po dizajnu) 48.8 Wh


   Potpuno napunjena 10.8 Wh (22%)

   Voltaža 12.6 V

   Sanyo

   Znam da su ove neke okvirne vrijednost. Da potrošnja el energije na laptopu netbooku zavisi od dosta drugih stvari.
   Al me okvirno zanima šta ovoga što se tiće Wh moram gledati ?
   40.8 Wh ili 10.8 Wh

   Netbook koristim za surfanje, novine ,forumi ,email, web fb messenger, email,torrenti (i vezano uz njih )
   Igrice ne igram . Videa negledam nestremam .
   Svjetlinu zaslona sam smanjio .Nema tačan podatak al mislim da je na nekih 20% .
   NEMA POTPISA

   The post was edited 1 time, last by Zagor Tenej ().

  • Odgovor na tvoje pitanje je da baterija nije baš najnovija, s obzirom na podatak koliko je energije u nju vraćeno (10,8Wh u odnosu na 48,8Wh).
   Računalo je izbrojilo koliko je energije u nju vraćeno i to prikazuje kao podatak o raspoloživoj energiji iz baterije.
   Za bolje razumijevanje baterija prouči njihove karakteristike prema materijalu od kojih su napravljene. Recimo za olovne baterije nećeš moći iskoristiti više od 50% nominalnog kapaciteta (VRLA baterije), a ako ih koristiš da iskoristiš 80% kapaciteta skratiti ćeš joj vijek trajanja drastično.
   Potrošnja energije tvog računala ovisi o zahtjevnosti grafike (gledanje video materijala sa visokom rezolucijom) (ovo slobodno zanemari pošto ne koristiš računalo za to) te opterećenosti procesora. Za željeno utvrđivanje potrebno je primjeniti recimo neki od mjerača koji se uključi u utičnicu, a računalo zatim uključiti u taj mjerač. Izmjeriti snage pri odrađivanju navedenog korištenja i to množiti sa vremenom korištenja određenih željenih namjera (surfanje, forumi...) i o ispražnjenosti baterije. Pri praznoj bateriji punjač baterije može uzimati do polovice snage napajača, a druga polovica snage je namijenjena za rad računala.
   Instalacijom neke aplikacije koja mjeri snagu (snaga kroz određeno vrijeme daje energiju) pitanje što je stvoritelj aplikacije uzeo u obzir i da li chipset na ploči omogućava mjerenje svih tokova snage na ploči, ne moraš dobiti točne i sveobuhvatne podatke o snazi koja je potrebna, a ipak ono što izlazi iz utičnice se mjeri kao potrošnja.
   poz
  • Ne baš, ako je baterija stara i više nema kapacitet koji je imala na početku više u nju ne možeš vratiti energiju za koju je ona bila namijenjena. (Ovo se vrlo lako detektira na način da kad je bateriju potrebno ponovno napuniti, ona se napuni za vrlo kratko vrijeme, postigne napon baterije nakon čega više nema punjenja konstantnom strujom, već je samo održavanje napona).
   Znači baterija je sada sa kapacitetom od 10,8Wh, a ukupna potrošnja energije računala ovisi o tome da li je baterija puna ili nije.
   Baterija kad je puna više ne treba energiju iz punjača, računalo radi na energiju punjača, a ne na energiju baterije.
   Da bi u potpunosti utvrdio koliko troši računalo moraš imati mjerač energije koji sam ti naveo.
   Mjerač energije će ti uzeti u obzir i faktor snage (cos fi) i imat ćeš točniji podatak o potrošnji energije (u kućanstvu se mjeri samo radna snaga, tj. radna energija).
   Znači mjerenjem struje u AC krugu i množenjem napona AC kruga nećeš dobiti vate, već volt-ampere koje je potrebno pomnožiti sa faktorom snage da bi dobio vate. Ovim množenjem ćeš dobiti uvijek manju vrijednost i imaj na pameti da to moraš podijeliti sa 1000 da bi dobi kW (a samim time kilovat sate koje ti je potrošena energija).
   Također biti će uzet i faktor korisnosti, koji vrlo rijetko prelazi 0,9 (90%), mjerenjem će biti ustanovljeno koliko je energije otišlo u tvoj sustav, punjač/adapter-računalo.
  • Nešto si ti jako fulao ovdje, ne može laptop dok se puni povuć iz mreže 48kWh, znaš ti kolko je to energije??? Pun k, eto. Toliko potroši u godini dana da svaki dan radi 8h.

   Hint: kupi si mjerač energije, košta oko 100kn kod nas, prikazuje ti sve - napon, struju, radnu snagu, cos(fi) i energiju (kWh) , samo očitaš sa lcd displeja.

   sretan božić !
   PANASONIC TX-P37X20E
   Philips 32-PFS-4132/12
   NO NAME 90cm -> 13 <3 , 19 <3