Pinned DVB-T2 Srbija

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • DVB-T2 Srbija

   RTS1, RTS2, RTS3 i Test kanal otpoceli su odasiljanje svoih kanala sa Iriškog venca na 31. kanalu, takodje da potsetim da se i sa avale emituje na 27. kanalu, nije mi jasno zasto ne koriste isti kanal kada je to sada DVB tehnika i ne moze da se preklapa kao analogna...

   Dreambox DM500-S,TotalTV NDS digibox, DIGIQuest DVB-T, Echostar DSB 707, Echostar DSB 2200 ,
   Strong 6355, Sector 250 analogni rec. + T-Rex&Matrix CAM
   no name anetena 120cm (Astra 19°E-W2 16°E-Hotbird 13°E)
   Fracarro 80cm (motorizovana 30W-62E)
   Orbit 55cm (Intelsat 10-01/Thor3)

   The post was edited 1 time, last by Aleksandar ().

  • RE: DVB-T Iriški venac

   Poruku izvorno napisao Aleksandar
   RTS1, RTS2, RTS3 i Test kanal otpoceli su odasiljanje svoih kanala sa Iriškog venca na 31. kanalu, takodje da potsetim da se i sa avale emituje na 27. kanalu, nije mi jasno zasto ne koriste isti kanal kada je to sada DVB tehnika i ne moze da se preklapa kao analogna...


   Ne mogu se preklapati, ali mislim da ipak moze postojati ometanje ukoliko su preblizu. Avala i iriski venac du zracnom linijom dosta blizu jedan drugoga.
  • DVB-T nema uticaja na analognu tv


   Ma da... Kako zamisljas da proguras dva signala kroz isti frekventni opseg?
   Da nema uticaja, onda bi se npr. jos odavno preko istih transpondera na satelitu emitovali na istoj frekvenciji analogni i digitalni kanali. Razmisli malo zasto to nije tako...

   Ono sto ti se samo cini da jedan ne ometa drugi je iz dva razloga:
   1. analogni odasiljaci imaju barem 10 puta vecu snagu od digitalnih
   2. digitalni signal na analognom uredjaju vidis kako malo neobicniji "prazan kanal", odnosno "sneg", jer u sustini podseca na sum...
  • 31. kanal - UHF (blizu je 30. kanal - 3K na Cotu)
   Na antenska pojacala zaboravi. DVB-T to jednostavno ne podnosi.
   A da li radi... tesko je reci dok neko ne proba na licu mesta. :)
   Mada mozda i radi... digitalna tv je vrlo otporna na razne vrste smetnji...
  • Poruku izvorno napisao dag
   Na antenska pojacala zaboravi. DVB-T to jednostavno ne podnosi.


   apsolutno netocno!
   PRIMJER:

   jugozapadni mux rai tv (italia) bez pojacala uopce mu nema ni traga ni glasa, dok sa pojacalomi ispravljacem radi ko metak i bez prekida

   naravno,nije svejedno koju antenu i koje pojacalo koristis.
  • Postovani, kolega Dag je pomenuo da se RTS 3k emituje sa Crvenog Cota na 30 kanalu UHF-a, zeleo bih da vam skrenem paznju, da je to netacna informacija, jer se pomenuti program emituje sa tornja na Iriskom vencu i to snage 1kW koja izlazi iz predajnika. Crveni Cot nije u funkciji, jer je stari toranj unisten u NATO bombardovanju, a novi toranj jos nije doveden u funkciju. Sto se tice susednih kanala moguce je spakovati susedne kanale pogotovo sa Fruske Gore. Predajnici treba da budu iste snage i da su im takozvani rezonatori dobro podeseni, da ne bi "upadali" u susedne kanale. Na primer RTS NS se emituje na 41 UHF a ART TV ide na 42-kanalu, dok se S.O.S. Kanal emituje na 40-tom kanalu UHF-a. Slicna sitiacija je na Avali buduci da se RTS 2 emituje na 24 UHF kanalu dok se TV Kosava emituje na 23-cem kanalu.
   Ako bilo ko ima kakva pitanja, neka mi se obrati na PM jer imam dovoljno iskustva sa emisionom tehnikom (mogu da vam skeniram sertifikate koje posedujem za predajnike).
   Mladost je prolazna, lepota je relativna, samo je LJUDSKA GLUPOST večita
  • Sto se pojacivaca tice kod digitalne televizije nije problem da li je signal digitalan ili analogni. Signal je signal i pojacivac to isto odradjuje.
   Problem nastaje kod DVB signala ako je u pitanju sat frenkvencija. Tu su u pitanju gigaherci i zbog tako visoke frenkvencije signal prolazi i gde treba i gde ne treba tako da su gubici veliki a pojacanje malo. Oni koji se malo razumeju u tv pojacivace znaju o cemu pricam.
   Da bi u tom opsegu dobili zadovoljavajuce rezultate pojacivac mora biti napravljen veoma kvalitetno! Cak se mora vise voditi racuna o hardware-u nego mozda i samoj elektronici zbog izolacije.
   Sto se tice UHF-a mislim da bi svaki pojacivac od jedno 15-20dB odradio posao, naravno pod uslovom da su filteri odradjeni korektno.

   P.S. Ovo sto je kolega iznad naveo je isto tacno. Ako su signali priblizne snage a rezonatori precizno podeseni na datu frenkvenciju ne bi trebalo da bude problema sa susednim kanalima.
  • Zahvaljujem se na ispravci i detaljnijim tehnickim objasnjenjima.
   Takodje bih bio veoma zahvalan da neko ko zna podeli informaciju i sa ostalima: kolika je snaga odasiljaca na 31. kanalu?
   Takodje bi me interesovalo kolika je minimalna jacina signala u dB/uV za normalan prijem dvb-t ? (jedan kolega ima merac polja, pa zbog toga pitam)
  • Evo ti podaci za odnos-signal-sum za analogni prijem
   subjektivan kvalitet slike (ocena od 1-5) - Db/uV

   veliki nivo signala,potebno ga je oslabiti (kod slabijih televizora moguce ostecenje tjunera) - >85 Db/uV (decibel-mikrovolti)
   Odlicana slika (5) - - 65-75 Db/uV
   Vrlo dobar kvalitet (4) - 55-65 Db/uV
   Dobar Kvalitetet (slika sa malo snega -3) - 45-55 Db/uV
   Los kvalitet (slika sa puno snega-jedva gledljiva-2) - 35-45 Db/uV
   Jako los (samo sa kvalitetnim pretpojacalom moguc prijem-1)- 35<db/uV

   A sto se tice digitalnog prijema jos mi nije dosao pod ruku digitalni merac signala.

   Kod prijema signala u Vojvodini kao i u Slavoniji, obratiti paznju na propagaciju ili povecan domet udaljenih RTV stanica, koje vam mogu drasticno pogorsati prijem, zbog interferencije (mesanja dve RTV stanice na istoj frekvenciji)
   Mladost je prolazna, lepota je relativna, samo je LJUDSKA GLUPOST večita
  • nova informacija za DVB-T u Srbiji. Imam podatke za snagu i pravac emitovaja signala. Naravno informacija je strogo nezvanicna.

   Predajnik Avala, pravac predajnih antena- Beograd (sever-severozapad), frekvenciju znate (27 UHF), snaga predajnika 400W, sto znaci negde oko 3 kW E.I.R.P. (izracene snage)

   Predajnik Toranj Iriski Venac-Fruska Gora, pravac predajnih antena-prema Novom Sadu (sever), frekvenciju znate (31 UHF), snaga predajnika 50W (400 W E.I.R.P.-a, odnosno izracene snage).
   Pozdrav svima
   Mladost je prolazna, lepota je relativna, samo je LJUDSKA GLUPOST večita