Firefox OS

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Firefox OS ce se dijelom oslanjati na web aplikacije, sto je novost na trzistu

   [infobox]Boot 2 Gecko je preimenovan u Firefox OS, a uz njega Mozilla također razvija i postojeće Web standarde, odn. različite API-je za upravljanje energijom, pozivima i sl., a sve to kako bi Firefox OS mobilni uređaji mogli u potpunosti funkcionirati kao pravi pametni telefoni. Za razliku od Androida, Firefox OS je od samog početka u potpunosti otvoreno razvijan, tj. kako developeri pišu kŏd tako ga i objavljuju na javnom repozitoriju tako da nitko nije privilegiran i svi imaju jednak pristup i kontrolu kŏda. Također je lagano uključiti se i doprinositi cijelom projektu.

   Brazilski mobilni operater Telefonica je početkom ove godine prvi objavio kako udružuje snage s Mozilla projektom, a prije par dana Mozilla je objavila da je dobila podršku od još nekoliko vodećih mobilnih operatera, čime nedavno mali projekt zadobiva veliku pažnju. Poznati operateri kao što su Deutsche Telekom, Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia i Telenor smatraju da je Firefox OS zanimljiv sustav koji ulazi na tržište pametnih telefona, a na jeftine uređaje će dostaviti pravo smartphone iskustvo. Osim mobilnih operatera, proizvođači mobitela TCL Communication Technology (koji je dio Alcatel One Touch branda) i ZTE su objavili da planiraju proizvoditi uređaje s Firefox OS-om, dok se prvi Firefox uređaji očekuju početkom 2013. godine u Brazilu i to na Telefonica mreži.
   Firefox OS pruža ono za što dosad nismo ni mislili da je moguće, a to je upotreba HTML5 jezika za upravljanje temeljnim komponentama i mogućnostima mobilnog telefona. Prema riječima Firefox developera, cijeli je sustav potpuno optimiziran za rad na jeftinijim i po performansama slabijim uređajima te su svi nepotrebni međuslojevi uklonjeni, tako da će mobilni operateri i proizvođači imati neograničene mogućnosti s ovakvim sustavom. Firefox OS se sastoji samo od Mozillinog Gecko HTML enginea, Linux kernela i nekoliko pozadinskih servisa, a oslanja se na hardversku akceleraciju što omogućava dobre performanse a nisku potrošnju resursa. Očekuje se da će Firefox OS najviše biti prihvaćen na tržištima koja se još razvijaju, jer će dolaziti uglavnom na jeftinim uređajima a nuditi pravo smartphone iskustvo.[/infobox]

   izvor:linuxzasve.com
  • Ovaj mjesec na tržište izlaze prvi pametni telefoni s Firefox OS-om, najprije će se to dogoditi u Španjolskoj gdje izlazi aparat ZTE Open, cijena će biti tek 70 eura, telefon ima ekran od 3.5 inča, 512 MB memorije, 1 GHz procesor i kameru od 3.15 megapiksela. Dakle, bazični aparat.

   U Njemačkoj će pak izaći telefon Alcatel One.

   OS uopće ne izgleda loše, jasno da bi se tu ostvarilo nešto veće biti će potrebno proizvoditi kvalitetnije telefone s više opcija, iako nisam siguran da je to cilj Mozille.

   Više o Firefox OS u videu:

   youtube.com/watch?v=Iu8q-oISbas