INFINITY 8020HD

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • INFINITY 8020HD

   Recenzija- INFINITY 8020HD 1. dio

   Naprednjak čudne vanjštine

   IZGLED

   INFINITY 8020HD je DVB-T2 prijemnik vrlo malih dimenzija, i upravo zato vrlo čudnog izgleda. Da sa njegove lijeve strane ne piše DVB-T2 ljudi bi mogli lako pomisliti da se radi o kabelskom modemu. Takva majušnost, kao uostalom i sve ostalo u životu i tehnici, ima svoje prednosti ali i mane. Velika prednost je laka prenosivost, odnosno mobilnost uređaja koja se manifestira i napajanjem od samo 5V pa je uređaj moguće koristiti i u automobilu, ili u kamp prikolici. Štedljiv je kada je riječ o prostoru i potrošnji. Idealan je izbor za vječne putnike, ali i za one koji planiraju posjetiti (ili samo maštaju o tome :) ) da posjete Australiju na duži vremenski period. U izborniku uz opciju odabira zemalja (ima ih čak 25) nalazi se i ta zemlja. To ne bi bilo ništa čudno da se tamo programi ne emitiraju na drukčijim kanalima nego u Europi pa je ta opcija u izborniku ukoliko se prijemnik želi koristiti i tamo prijeko potrebna.
   Negativne strane dimenzija prijemnika odnose se na nepraktičnost kada se koristi SCART kabel, posebno onaj deblji i teži koji bez problema može podići u zrak ili srušiti prijemnik. No zato na stražnjoj strani (jasno, čim se radi i o HD prijemniku) postoji i priključak za HDMI kabel sa kojim je uz ljepšu sliku i prijemnik u stabilnijem okruženju. Na stražnjoj strani se uz priključke za SCART i HDMI kabel, utor za strujni ispravljač (koji se lako skine pa je prenošenje još praktičnije) te priključak za antenu, nalazi i ANT OUT prolaz pa je na njega moguće prikačiti i neki drugi prijemnik.

   Sa prednje strane prijemnika nalazi se priključak za USB koji prijemniku daje multimedijske mogućnosti (snimanje i gledanje snimljenog materijala, pregledavanje slika i slušanje glazbe), IR za daljinski upravljač i tri lampice, jedna koja svijetli crveno kada je prijemnik ugašen, druga koja svijetli zeleno kada je upaljen i treća koja je na istom mjestu a svijetli isto zeleno samo puno diskretnije kada je prisutan signal. Svaka sličnost sa kabelskim modemom je ovog puta slučajna :D
   Daljinski upravljač je i viši i duži od prijemnika i ne izgleda jeftino (kao što je to slučaj kod nekih drugih prijemnika). Tipke su logički posložene i dobro leži u ruci. Na vrhu je tipka za uključivanje/isključivanje prijemnika, do nje tipka za potpuno utišavanje. Uz brojeve kojima se biraju kanali, nalaze se i tipke za odabir TV ili radio liste, INFO tipka (sa njom ne dobijamo puno više informacija, samo detaljniji tekst o sadašnjoj ili budućoj emisiji u programu ukoliko se emitira EPG i prikaz u postocima kvalitete signala), tipka za odabir audio podnosioca i za prikaz titlova. Tipkom OK pozivamo listu programa, a direktno pritiskom na tipku EPG dobijamo prikaz TV rasporeda koji je (uz depresivnu boju koja se provlači kroz sve izbornike) jednostavno ali korektno odrađen. Na daljinskom postoje i tipke za pojačavanje i stišavanje glasnoće, ona kojom pozivamo favorit listu programa, tipka za ulazak u glavni izbornik, za promjenu kanala, za početak snimanja, pauziraje, sporo i brzo premotavanje kao i tipka za pozivanje teleteksta koji je malo prevelik (neka slova izlaze izvan ruba ekrana), ali dobro čitljiv i brzog odziva.

   IZBORNIK

   Prvo što nakon vanjskog izgleda otkrijemo kada testiramo neki prijemnik je izbornik. On nas vodi, otkriva nam opcije i mogućnosti ali i uljepšava odnosno degradira naš doživljaj gledanja televizije. O njemu ovisi koliko ćemo biti informirani o dodatnim opcijama koje se nude uz gledani kanal (poput opcije postojanja titlova, dodatnog zvuka, teletexta i sl.) Ovaj prijemnik ne može se pohvaliti takvom informativnošću. Izbornik je osim što je u depresivnim tonovima (sivkast) i vrlo neinformativan, odnosno ne daje praktički nikakve podatke o gledanom programu osim naziva programa, trenutne i buduće emisije na programu (ukoliko se u multiplexu prenosi EPG, ukoliko ne, još je siromašniji), pa na slijepo (pomoću drugih tipki) moramo otkrivati da li se uz gledani program emitira dodatan zvuk, titlovi, pa čak i teletekst. Ono što je pozitivno je da je dosta brz i da se tijekom testiranja niti jednom nije dogodilo da se zakočio.
   Prilikom prvog uključivanja pojavljuje se vodič za instalaciju koji nam nudi da odaberemo jezik izbornika, zemlju u kojoj se uređaj koristi a zatim nam sugerira automatsku pretragu kanala koja traje užasno dugo, pa je ako znamo kanale emitiranja možemo prekinuti i otići u podizbornik „Ručna pretraga“ pomoću kojeg će se dostupni kanali vrlo brzo smjestiti u listi. Izbornik je podijeljen u 7 osnovnih cjelina (koje su u gornjem dijelu ekrana predstavljene simbolima) i to redom: Program (može se uređivati lista programa, mogu se brisati, zaključavati, sortirati na više različitih načina), Slika (odabir TV formata, rezolucije, formata slike, video-izlaza), Pretraga kanala (automatska i ručna, uključivanje napajanja antene), Vrijeme (odabir vremenskih zona, uključivanja i isključivanja prijemnika), Opcije (jezik, odabir audia ali ne i opcija određivanja dužine prikaza info trake na ekranu), Sustav (odabiranje lozinke, zaključavanje kanala) i USB (upravljanje USB uređajem, gledanje filmova, slušanje glazbe i snimanje na USB). Kad je riječ o multimedijskim mogućnostima ovaj prijemnik podržava JPEG, BMP i PNG slikovne datoteke; MP3, WMA, AAC, AC3 i AC3+ audio datoteke i MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 i AVI DIVX video datoteke. Mana je što se nakon svakog gašenja prijemnika treba čekati dosta dugo da se ponovno pokrene, no čini se da je to „mana“ svih DVB-T2 prijemnika na tržištu.

   U petanestominutnom klipu je prikazan izgled izbornika i sve dostupne opcije u izbornicima i podizbornicima, a vidljiva je i brzina skeniranja programa i vrijeme potrebno za prebacivanje između programa koje je izrazito brzo kada se radi o programima koji se emitiraju unutar istog multiplexa i jako sporo kada se radi o prebacivanju na program koji se emitira u drugom multiplexu (skoro svaki put se na trenutak ili na malo duže vrijeme prikaže poruka „Nema signala“). Hrvatske dijakritičke znakove u EPG-u i teletextu prikazuje korektno. (Nažalost DVD mi je snimao u neispravnom formatu pa je snimka crno-bijala ali ono najbitnije se vidi).


   Ako mislite da ćete kupnjom drugog prijemnika pobjeći od ovakvog pomalo siromašnog izbornika- varate se. Identičan izbornik nalazi se i u drugim DVB-T2 prijemnicima na tržištu poput Falcona T2200 i Vivaxa DVB-T2 120.
  • Recenzija- INFINITY 8020HD 2. dio

   PRIJEM SIGNALA

   Prijem signala preko ovog prijemnika je dosta nepouzdan iz više razloga. Prvo, traka koja prikazuje kvalitetu signala ne prikazuje uvijek realne vrijednosti (zna se dogoditi da se slika kocka uslijed lošeg prijema a traka pokazuje visok postotak). Drugo, tuner nije pretjerano osjetljiv ali je pritom i trom pa se prilikom ručnog traženja kanala nekada treba čekati i duže vremena da se signal pojavi a zatim i stabilizira pa to može prevariti neke ljude koji mogu pomisliti da ne hvataju signal na određenoj frekvenciji. Taj problem dolazi do izražaja i prilikom prebacivanja između programa koji se emitiraju u različitim mux-evima (neovisno radi li se o DVB-T ili DVB-T2), pa se na trenutak prikaže informacija da nema signala prije nego što se slika pojavi. Nekada prijemnik uopće ne prepozna postojanje signala pa je potrebno prebaciti na program koji se emitira na drugom multiplexu da bi mogli pratiti program koji zapravo želimo. Nadamo se da je ovo problem koji će biti riješen novim softverom jer dosta iritira i može predstavljati velike probleme ljudima koji se manje razumiju u tehniku, pa mogu pomisliti da im je u kvaru antenska instalacija. Osim toga, tuner se teško nosi sa jakim analognim signalima, pa je potrebno čekati do pet minuta da se uspije uhvatiti stabilan digitalni signal na kanalima na kojima su prisutni jaki analogni signali (dok neki drugi prijemnici pod istim uvjetima besprijekorno sastavljaju sliku ovaj prijemnik se dosta muči da to i postigne). Ne nosi se dobro niti sa reflektiranim digitalnim signalom.

   Između programa koji se emitiraju u istom multiplexu brzina prebacivanja kanala je odlična pa je u tom pogledu (da nema ovih ostalih poteškoća) ovo jedan od prijemnika sa najbržim prebacivanjem programa. Kompatibilan je sa svim digitalnim zemaljskim standardima emitiranja (DVB-T / DVB-T2 / MPEG-2/MPEG-4) pa mu je upravo to jedna od najvećih prednosti.
   Nagativno je što u izborniku ručne pretrage programa prijemnik prikazuje samo kvalitetu, a ne (poput većine ostalih prijemnika) i jačinu signala pa je namještanje antene nešto teže, tim više što se ne prikazuju baš realne vrijednosti kvalitete signala. Ovaj prijemnik osim te nezgodne (neprikazivanje jačine signala već samo kvalitete) ima i još jednu zgodnu osobitost, doduše koja služi više za ukras nego što je korisna, a to je da omogućava prijem digitalnog zemaljskog signala i na 70. kanalu UHF-a koji se ne koristi za emitiranje DVB-T/DVB-T2 signala, već je ta frekvencija namijenjena za potrebe mobilnih operatera. Pohvalno je da je kvaliteta slike odlična dok je na testnom primjerku zvuk bio nešto lošiji. Isto tako ovaj prijemnik skenira sve frekvencije (i duple programe stavlja na listu) što može biti bitna informacija onima koji su na takvim lokacijama da mogu pratiti iste programe sa više odašiljača a smetaju im softverska ograničenja.

   ZAKLJUČAK

   Ovaj prijemnik je idealan za kampere i za ljude koji često putuju a ne žele se zamarati sa standardima emitiranja (koji su u svakoj zemlji različiti) ili nemaju dovoljno prostora potrebnog za smještaj prijemnika sa ovakvim mogućnostima (ne zaboravimo da posjeduje multimedijalne mogućnosti koje se aktiviraju preko USB porta). Dakle u tom pogledu njegova minijaturnost je prednost a mana te minijaturnosti najviše dolazi do izražaja ako koristimo scart a ne i HDMI kabel. Minimalistički i pomalo depresivan izbornik mana su koju mu možemo oprostiti (s obzirom na to da skoro svi trenutno dostupni DVB-T2 prijemnici na tržištu imaju isti izbornik), no to nije slučaj i sa nepouzdanim prikazom kvalitete signala i sporim odzivom tunera što rezultira čestim porukama na ekranu „nema signala“ koje se javljaju prilikom prebacivanja programa. Nadamo se da će ta velika mana biti eliminirana izlaskom novog softvera. Kvaliteta slike je odlična ali osjetljivost tunera ne oduševljava pa se ne preporučuje DX-erima, odnosno lovcima na slabe signale. Nije loše reći da je model Infinity 8020 HD identičan vanjskim izgledom i softverskim rješenjem modelu Falcom T2200.

   Puno hvala ljudima iz www.prejeftino.com na susretljivosti i ukazanom povjerenju. Bez njih ovo testiranje ne bi bilo moguce.