Propast lokalnih i regionalnih televizija

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • i tata bi sine
   Humax DIGI III, Alma S2100 HD DVB-S2, Gibertini 85, Smart Titanium 0,2 dB + Hirschmann 0,3 dB, 1 UHF/VHF Iskra logica + 2 UHF Iskra DTX 48F yagice + kanalno pojačalo (s filterskim ulazima) by Mićo + šp radio (FM) antena, Fracarro Belden 7 PRO-X + Hirschmann Ko-Ka, Panasonic 42G30 plazma, Pioneer DTR540 HX-S DVDrec :)
  • Lokalne i regionalne televizije, njih 21, najavile su za 28. svibnja u 21 sat "mrak u eteru" kako bi još jednom upozorile na teško stanje u kojem se nalaze, priopćila je Nacionalna udruga televizija (NUT).

   Od 21 televzije, s 500 zaposlenih i nekoliko stotina honorarnih suradnika, pet je tv postaja u predstečajnom postupku, sedam blokiranog računa, a većina duguje tvrtki Odašiljači i veze naknadu za emitiranje, upozorava NUT-a koji u priopćenju prilaže opširno pismo saborskom Odboru za medije i klubovima zastupnika.

   NUT naglašava da sadašnje stanje nije posljedica recesije, već krivo i nepravedno postavljenih zakonskih rješenja, i najavljuje prosvjed zbog nepostupanja nadležnih institucija ističući da su televizije iscrpile uobičajenu proceduru ukazivanja, traženja, predlaganja i sastanaka.

   Udruga lokalnih televizija traži hitnu izmjenu Pravilnika o obvezi, visini i načinu plaćanja naknada. Tvrde, naime, da lokalne i regionalne televizije nakon prelaska na digitalno emitiranje, naknadu za koncesiju plaćaju dva puta, državi i putem naknade koju plaćaju Odašiljačima i vezama. Time su malim, lokalnim televizijama nametnuti veliki troškovi, dok je prelazak na digitalno emitiraje velikim nacionalnim televizijama troškove umanjio, navode iz NUT-a.

   NUT skreće pozornost da je Vijeća za elektroničke medije pripremilo prijedlog novog pravilnika, koji uvažava argumente lokalnih postaja te očekuju pozitivna očitovanja nadležnih ministarstava.

   U saborskoj je proceduri drugo čitanje Zakona o dopunama i izmjenama Zakona o elektroničkim medijima i prilika je to da se napokon ''lokalce'' dovede u ravnopravni položaj s nacionalnim TV postajama u Hrvatskoj i lokalnim tv postajama u bližem okruženju, čime bi se omogućio opstanak lokalne TV djelatnosti, navodi među ostalim NUT.

   Udruga lokalnih i regionalnih televizija obratila se javnosti, saborskim zastupnicima, premijeru i nadležnim institucijama.


   poslovni.hr
  • valjda su pod "naši" mislili "svih nas poreznih obaveznika" (koji su koznakad i koznakakvim doprinosima i tv pretplatom učestvovali u financiranju gradnje svih tih vrlih odašiljača i repetitora kroz minula desetljeća) pa onda time dijelom i njihovi...
   Humax DIGI III, Alma S2100 HD DVB-S2, Gibertini 85, Smart Titanium 0,2 dB + Hirschmann 0,3 dB, 1 UHF/VHF Iskra logica + 2 UHF Iskra DTX 48F yagice + kanalno pojačalo (s filterskim ulazima) by Mićo + šp radio (FM) antena, Fracarro Belden 7 PRO-X + Hirschmann Ko-Ka, Panasonic 42G30 plazma, Pioneer DTR540 HX-S DVDrec :)
  • Ne znam tko bi bio danas toliki naivac pa da osniva TV kuću, pogotovo regionalnu. Ne znam kakva je uopće gledanost svih naših TV programa, a pogotovo regionalnih televizija. U 95% slučajeva kada se podešavaju TV programi na daljinskom na prva dva mjesta su HTV 1 i 2 pa dalje Nova TV ili RTL itd. E sad da li se po tome može zaključiti i postotak gledanosti. Po meni b to moglo biti mjerljivo, jer kada god nekom podešavaš kanale svi ti odmah kažu da na prva dva mjesta idu HTV 1 i 2, pa ostala dva nacionalna, pa druga dva nacionalna ili HRT3 i 4 i tek onda regionalni. Znači tek od tipke br.8 ili 9 startaju regionalci. Ne znam koja im je sveukupna gledanost, ali u velikim gradovima je jako mala. Možda 2%. Van gradova nešto veća, ali i to je ništa. Previše "kolača" ubire Javna i nacionalne televizije.
   Gledao sam tu emisiju na Jabuci i slažem se da bi im trebalo smanjiti cijenu emitiranja, ali ne i posve besplatno. Dobro, možda bi prva godina trebala biti besplatna, ali poslije ne. Znali su u što ulaze, ali ako se potpiše neki ugovor, njega se mora poštivati, a ne da se za vrijeme njegovog trajanja mijenjaju pravila. Sve se svodi na jedno, a to je: Koji sadržaji bi trebali biti na regionalniom programima? Filmovi, serije, dokumntarci, i sl!. Tipična regionalna emisija je recimo Fio Show, ali ne možeš cijele dane imat takve emisije. Teško, teško će oni ovako opstat na ovim prostorima. Mislim da bi sasvim druga priča bila da mi gledatelji možemo birat kome dajemo TV pretplatu. Neka od tih 80kn 50% možemo birat kome ih dat, a ne da to umjesto nas radi država. Radi čega nekoj regionalnoj televiziji ne bi dao 40kn ako mi se sviđa njihov program. To bi bilo najpoštenije i tada bi sigurno imali kvalitetniji program na svim televizijama.

   The post was edited 2 times, last by Tomcat ().

  • Regionalne i lokalne televizije su potrebne. Njihov informativni program je jako gledan jer se tiče lokalnih informacija kojih nema na nacionalnim televizijima. Recimo znam da je Županijska panorama HTV2 bila jako gledana u Slavoniji. Gledatelje to zanima.

   Samo je stvar kako će se takve televizje financirati jer prihodi od marketinga su nedovoljni.

   Gledam npr. kako jadno stoji SBTV. Dobili su regionalnu koncesiju za D2 regiju (Slavonski Brod, Požega, Nova Gradiška, Bjelovar, Daruvar, Virovitica, Novska). No oni se nisu u ove 2 godine maknuli s mjesta. Informativni program im je isključvo orjentiran na grad Slavonski Brod kao i sve komunalne informacije. Istini za volju imaju neku tjednu emisiju o regiji koja ne traje ni 5 min.

   Prije 2 godine imali su svako vece po jedan film. Sad ni toga. Već puste videostranice koje su također isključivo orjentirane na grad Sl.Brod.

   Pitam se šta će im regionalna koncesija za D2 regiju. Bolje da se vrate na gradski odašiljač kao u vrijeme analogije.
  • DeeJay Dee wrote:

   valjda su pod "naši" mislili "svih nas poreznih obaveznika" (koji su koznakad i koznakakvim doprinosima i tv pretplatom učestvovali u financiranju gradnje svih tih vrlih odašiljača i repetitora kroz minula desetljeća) pa onda time dijelom i njihovi...


   Ah..... a tko će plaćat struju (za odašiljače)? Tko je platio digitalnu opremu? (Nije valjda i digitalna oprema iz komunizma.....) Valjda OIV. To se mora nekome fakturirati.

   Sjećam se jedne sugrađanke koja je također kukala jer sada mora platiti ulaznicu za bazen, a to smo "mi svi" gradili. A tko je stavio čistu vodu, kupio filtere, uredio okoliš?........ to nije bitno.

   Jedna stara narodna kaže: "Nema džabe ni u stare babe". :D
  • Sve je to u redu, problem je u tome sto su mnogi za 1 kunu dobili "ono sto smo mi gradili" a sada je takvima sve od reda velikim i sposobnim poduzetnicima koji su pobrali vrhnje od vec izgradjene infrastrukture u interesu unistiti OiV, lokalne medije i najvise sto mogu smanjiti broj besplatnih DVB-T programa a svoje igrace, zna se, imaju i u AEM-u.

   U trzisnoj ekonomiji besplatno emitiranje potrebno je omoguciti samo neprofitnim medijima koji bi promovirali glas manjina, vjerskih udruga i nevladinih organizacija odnosno onim medijima koji se ne bi financirali od oglasavanja vec bi emitirali nekomercijalan program za odredjene segmente drustva (npr. studentska, vjerska, televizija koja promice teme vezane uz zastitu okolisa i sl.)

   Dovoljna je i jedna takva televizija na drzavnoj razini uredjena na principu time-sharinga...

   A za lokalce bi se morao pronaci neki prihvatljiviji troskovni model, mozda smanjivanjem naknada namijenjenih HAKOM-u, ali OiV-u ne, jer i ta tvrtka mora od necega zivjeti (cak ni HRT ne placa svoje troskove na vrijeme, te su u velikom zaostaku, ali njih OiV ne moze iskljuciti sto opet nije posteno prema onima koji placaju redovno i na vrijeme svoje troskove jer se radi o dvostrukim standardima)...
  • Tomcat wrote:

   ........, jer kada god nekom podešavaš kanale svi ti odmah kažu da na prva dva mjesta idu HTV 1 i 2, pa ostala dva nacionalna, pa druga dva nacionalna ili HRT3 i 4 i tek onda regionalni. Znači tek od tipke br.8 ili 9 startaju regionalci.


   zaboravio si još i nacionalne sptv i cmc, što bi značilo da regionalci/lokalci dojdu tek na od mjesta br. 10 dalje na daljinskom.. ;)
   Humax DIGI III, Alma S2100 HD DVB-S2, Gibertini 85, Smart Titanium 0,2 dB + Hirschmann 0,3 dB, 1 UHF/VHF Iskra logica + 2 UHF Iskra DTX 48F yagice + kanalno pojačalo (s filterskim ulazima) by Mićo + šp radio (FM) antena, Fracarro Belden 7 PRO-X + Hirschmann Ko-Ka, Panasonic 42G30 plazma, Pioneer DTR540 HX-S DVDrec :)
  • Digitalizacija je velika kočnica lokalnim televizijama,jer više ne postoje slobodne frekvencije,vhf se ne koristi jer kao ima namjenu za radio,kanali od 60-69 preuzimaju mobilne komunikacije i tako oduzimaju u prosjeku još 2frekvencije više,komercijalni muxevi su zauzeli još 2frekvencije,a Ženevski plan je ionako i previše ograničio korištenje frekvencija.Tako da kad bi u Zagrebu neka televizija htjela lokalno krenut mogli bi ić jedino na Tusti vrh na 57kanal,a to nije baš lokalno jer Tusti vrh pokriva područje do Karlovca,Novske pa i dijelove Slovenije i cijena zato i nije baš povoljna.